vuurwerkTijdens de laatste paar uur van 2013 is het tijd om even terug te kijken. Wat een fantastisch Austen-jaar hebben we achter de rug! Natuurlijk hadden we het al een beetje zien aankomen vanwege het 200-jarig jubileum van Pride and Prejudice, maar dit overtrof zelfs al onze verwachtingen. Jane was OVERAL.
Het begon al in februari, toen de Britse post besloot een serie zegels uit te brengen ter ere van 200 jaar Pride and Prejudice. Een maand later hielden we als JaneAusten.nl ons eigen feestje. We organiseerden een schrijfwedstrijd en waren zwaar onder de indruk van alle mooie, leuke, ontroerende en verrassende inzendingen die we kregen.

Netherfield
In mei trakteerde de BBC ons op een fantastische documentaire, ‘Pride and Prejudice; Having a Ball’, waarmee we een kijkje achter de schermen kregen bij het Netherfield Ball. De University of Texas lanceerde de website ‘What Jane Saw’ waardoor we een tentoonstelling die Jane Austen bezocht met eigen ogen (online) konden aanschouwen. Ook kregen we te horen dat er een nieuwe Mr Darcy was gecast: Matthew Rhys zou onze favoriete Austen-man gaan spelen in de miniserie Death Comes to Pemberley. Zou hij Colin Firth kunnen evenaren?

Bankbiljet
Groot nieuws in juni: Jane Austen stond bovenaan de lijst van kandidaten om op het 10-pond biljet afgebeeld te worden. Een maand later kwam de bevestiging. We moeten nog eventjes wachten, het biljet komt pas in 2017 uit, maar dat we straks met Jane onze boodschappen in Engeland kunnen doen is een feit.
De NRCV zorgde voor een mooi begin van de zomer door de BBC-serie van Pride and Prejudice uit 1995 uit te zenden. In juli dook opeens een mega Mr Darcy op in het Londense Hyde Park.

Ring
Na de zomer wederom groot nieuws: Jane Austens ring, die in 2012 gekocht was door zangeres Kelly Clarkson, blijft in Engeland. Na een inzamelingsactie van het Jane Austen’s House Museum in Chawton heeft het museum voldoende geld om de ring te kopen.
Dat de belangstelling voor Jane Austen in Nederland alsmaar groeiende is bleek uit de uitverkochte lezingen van Austen Tales, een initiatief van Austen-liefhebber José Roeken. Het KRO-programma De Reünie reisde mee naar Chawton met Marianne, een vaste bezoekster van JaneAusten.nl. Ons eigen forum bereikte afgelopen weekend een mijlpaal: 60.000 berichten. Op naar de volgende 60.000!
Het jaar werd geweldig afgesloten met de uitzending van de mini-serie Death Comes to Pemberley door de BBC. En, was Matthew Rhys in staat om Colin Firth als Mr Darcy te evenaren? Wij zeggen: hij kwam er heel dichtbij.

2014
En dan staat nu 2014 voor de deur, met heel veel nieuwe dingen om naar uit te kijken. Wat dacht je van het 200-jarig jubileum van Mansfield Park? Op 7 januari kruipen we weer voor de buis, want dan zendt de Belgische zender Eén ‘Death Comes to Pemberley’ uit. In februari komt de Nederlandse vertaling van het gelijknamige boek van PD James uit. En een paar maanden later de Nederlandse vertaling van Longbourn, het populaire boek van Jo Baker. Persoonlijk kijken we heel erg uit naar april, naar de publicatie van ‘Het Engeland van Jane Austen’, een Austen-reisgids geschreven door de webmaster van deze site.
Wat zijn jouw Austen-plannen voor 2014? We horen het graag!

Maar voor het allemaal zover is, wensen we jullie een mooie Oudejaarsavond en het aller- allerbeste voor het nieuwe jaar!