ring_jane_austenHet Jane Austen’s House Museum in Chawton is definitief eigenaar van een gouden ring met turkoois die ooit eigendom was van Jane Austen. De verkoper, verre familie van de schrijfster, heeft het bod van het museum geaccepteerd. Zangeres Kelly Clarkson, ook in de race voor de ring, heeft het nakijken.

Clarkson bood vorig jaar 152.450 pond voor de ring op een veiling. Even leek ze het kleinood daarvoor mee naar huis te mogen nemen. Op het laatste moment stak de Britse regering daar een stokje voor. Ze verklaarde de ring tot nationaal erfgoed en stelde een tijdelijk exportverbod in. Britse kopers kregen tot 30 september de tijd om het bod van Clarkson te evenaren.

Inzamelingsactie
Het Jane Austen’s House Museum startte daarop meteen een inzamelingsactie. Die ging gelijk goed van start met 100.000 pond van een anonieme donateur. Het resterende bedrag werd in korte tijd bij elkaar gebracht door Jane Austen fans uit de hele wereld.
Curator Mary Guyatt, van het museum, zei tegen de BBC dat ze bij het museum ondersteboven zijn van ‘the generosity and light-footedness’ van degenen die geld doneerden. Kelly Clarkson toont zich intussen een goed verliezer. In een reactie zei ze:

“The ring is a beautiful national treasure and I am happy to know that so many Jane Austen fans will get to see it at Jane Austen’s House Museum.”

Valentijnsdag
Het museum nodigde de zangeres al uit om de ring in Chawton te komen bekijken. De ring zal vanaf volgend jaar, op tijd voor Valentijnsdag, in het museum tentoongesteld worden.