Vandaag precies 200 jaar geleden bezocht Jane Austen in Londen een tentoonstelling van schilderijen van Joshua Reynolds (1723-1792). En vanaf vandaag kun jij deze tentoonstelling uit 1813 ook bezoeken. De Amerikaanse Jane Austen expert Janine Barchas van de Univerity of Texas maakte een website waarop je virtueel door de tentoonstelling kunt wandelen en de schilderijen kunt bewonderen. De website What Jane Saw is vanaf vandaag online.

Mrs. Darcy en Mrs. Bingley
In mei 1813, een aantal maanden na het verschijnen van Pride and Prejudice, verbleef Jane bij haar broer Henry in Londen. Ze had een volle agenda en bezocht meerdere tentoonstellingen. Die van Reynolds in de British Institution aan Pall Mall ging ze op 24 mei bezoeken, zo schreef ze in een brief aan Cassandra. Op een andere tentoonstelling in Spring Gardens was ze op zoek gegaan naar de portretten van Mrs. Darcy en Mrs. Bingley. Jane Bingley vond ze daar, maar ze verwachtte niet dat ze Elizabeth Darcy op de tentoonstelling van Reynolds’ schilderijen zou tegenkomen; Mr. Darcy zou vast veel te trots zijn om zijn vrouw op die manier tentoon te stellen, grapte ze.

Virtueel
Janine Barchas bestudeerde de catalogus van de tentoonstelling en zocht er de juiste afbeeldingen van de schilderijen bij. Maar daar bleef het niet bij. Ze liet de tentoonstellingsruimte virtueel nabouwen, aan de hand van de catalogus, een tekening van de tentoonstellingsruimte en beschrijvingen van de tentoonstelling in boeken en kranten.
Als je door de tentoonstelling ‘wandelt’ kun je per schilderij meer informatie krijgen over de geportretteerde, het belang van het portret en waar het tegenwoordig hangt. De geportretteerden zijn de ‘groten der aarde’ uit de 18e eeuw; onder andere koning George II, actrice Sarah Siddons en schrijver Samuel Johnson.

(Bron: The Guardian)