Op vrijdag 10 mei zendt de BBC het programma Pride and Prejudice: Having a Ball uit. In deze anderhalf uur durende documentaire wordt het Netherfield Ball uit Pride and Prejudice nagespeeld. Historica Amanda Vickery en journalist Alistair Sooke duiken in de geschiedenis en laten zien wat er allemaal kwam kijken bij het organiseren van een bal in Jane Austens tijd.

Chawton House
De documentaire is opgenomen in Chawton House, het huis van Jane’s broer Edward, waar ze ongetwijfeld zelf ook eens gedanst heeft. Een voedselhistoricus, een kostuumexpert, muziekhistorici en een choreograaf laten zien hoe het Netherfield Ball er uit moet hebben gezien.

Dancers
Op de website van de BBC staat:

This charming 90-minute film captures every element of a Regency ball, from the careful preparation of the food and clothes to the etiquette and manners expected of dancers in the ballroom. Amanda explores the male and female fashions of the day, and meets a make-up artist producing authentic products from scratch, including rouge worn by the women – and Red Coat officers. Amanda and Alastair observe the dancers in rehearsal, revealing just how energetic the routines were and, lured by the uplifting, traditional music, even attempt a few steps themselves. As the day of the ball dawns, Alastair dons his breeches, and attempts to channel Mr Darcy’s poise and avoid the clumsy moves of Mr Collins on the dance floor.

Pride and Prejudice, Having a Ball is vrijdag 10 mei te zien om 22.00 uur (NL tijd) op BBC2.