Royal_fireworksJaneAusten.nl wenst je een heel mooi, gezond en gelukkig 2015! En natuurlijk hopen we op weer een mooi Austen-jaar. Dat kan haast niet tegenvallen, want 2015 is het jaar van Emma Woodhouse. Het is volgend jaar 200 jaar geleden dat Jane Austens vierde roman werd uitgegeven. Dat gaan we uiteraard vieren, onder andere met een leuke schrijfwedstrijd. Hou ons in de gaten!

Het jaar van Mansfield Park
Maar voor het zover is, blikken we nog even terug op 2014, het jaar van Mansfield Park. Ook in het afgelopen jaar zijn er weer heel wat hoogtepunten geweest waar we volop van hebben kunnen genieten. Dat begon al begin januari, toen de Belgische zender Eén de BBC-serie Death Comes to Pemberley uitzond. Op 19 januari hadden we een klein feestje, want toen vierde JaneAusten.nl zijn eerste lustrum. Nogmaals dank voor alle felicitaties!

Novelle in Jane Austen stijl
Dat Jane Austen nog altijd inspireert bewees de Amsterdamse scholiere Julia Baumgarten. Zij schreef voor haar profielwerkstuk een novelle in Jane Austen-stijl en won daar ook nog eens de KNAW-onderwijsprijs mee.
Persoonlijk hoogtepunt was april, toen mijn reisgids Het Engeland van Jane Austen verscheen, waarvoor ik in 2013 door Engeland had gereisd. Op 3 mei was de boekpresentatie in Boekhandel Los in Bussum; ik mocht het eerste exemplaar uitreiken aan Austen-liefhebber Maartje van Weegen.

Schat
Het Jane Austen Museum in Chawton werd in mei een schat rijker: het museum kocht een eerste druk van James Edward Austen-Leighs biografie van Jane Austen met daarin een fragment van Jane Austens handschrift.
Schrijfster Jo Baker bezocht Nederland en wij mochten haar het lijf van het hemd vragen over haar roman Longbourn. En in juli konden we genieten van de BBC-serie Emma op de Belgische zender Eén.

Hoe zag Jane eruit?
Het Jane Austen Centre in Bath gaf met de onthulling van een wassen beeld een mogelijk antwoord op de vraag: hoe zag Jane Austen eruit?
We kregen ook een eerste glimp te zien van de film Pride & Prejudice & Zombies. En het Gemeentemuseum Den Haag verraste ons met de tentoonstelling Romantische Mode, waar we HET SHIRT VAN MR DARCY!! kunnen zien.

2015
Met het nieuwe jaar voor de deur, kunnen we wel stellen dat er ons nog heel wat moois te wachten staat. Zoals de festiviteiten rondom het 200-jarig jubileum van Emma. We kijken uit naar de verfilming van Pride & Prejudice & Zombies, die ergens in 2015 in de bioscopen te zien zal zijn. We hopen ook dat de filmplannen van regisseur Whit Stillman voor Lady Susan werkelijkheid gaan worden.
En we kijken vooral uit naar al die leuke evenementen, lezingen en andere bijeenkomsten waar we mede-Janeites zoals jij kunnen ontmoeten!

Fijne Oudjaarsavond en proost op het nieuwe jaar!