(c) Sander de Goede

(c) Sander de Goede

Terwijl ik in mijn autootje door Engeland zoefde heb ik geen moment gedacht aan wat er ging gebeuren als de reisgids eindelijk klaar zou zijn. Een boekpresentatie? Dat zoiets erbij zou horen is geen moment in mij opgekomen. Maar gisteren was ie er dan toch: de officiële presentatie van Het Engeland van Jane Austen, in de prachtige Boekhandel Los in Bussum.

Feestje
De boekhandel had er een waar feestje van gemaakt. Er was thee, er waren lekkere hapjes, gebakjes met het silhouet van onze favoriete schrijfster en natuurlijk veel boeken van en over Jane Austen. In de etalage en verspreid door de winkel lagen stapels reisgidsen. De voordeur was versierd met rood-wit-blauwe ballonnen en Engelse vlaggen. Het kan niemand in Bussum ontgaan zijn dat er iets leuks te doen was.

Maartje van Weegen

Het eerste exemplaar van de reisgids mocht ik uitreiken aan Maartje van Weegen, die een echte Austen-liefhebber is. En wat een prachtige toespraak hield ze! Ze had de gids vooraf al ingekeken en was zo enthousiast dat ze zichzelf al een wandelende STER-reclame noemde.

Janine Beulink

Er was nog een andere bijzondere gast. Het tweede exemplaar van de gids mocht ik namelijk uitreiken aan Janine Beulink, directeur van het Filmhuis in Bussum én ook een groot Jane Austen liefhebber. (Wat zit er toch in het water daar in Bussum?) Ze vertelde met veel enthousiasme over haar liefde voor de boeken van Jane Austen, de verfilmingen en de Austen-activiteiten die regelmatig in het Filmhuis worden gehouden.

Lezingen
Later op de middag gaf ik samen met Cassandra Austen, Janes zus (gespeeld door José Roeken van Austen Tales) twee lezingen. Deze gingen niet alleen over Het Engeland van Jane Austen, maar ook over de verfilmingen. En we zijn er uit hoor: het voltallige publiek stemde voor Colin Firth als beste Mr Darcy ooit; sorry Matthew Macfadyen-fans!

Bedankt
Voor allen die erbij aanwezig waren: heel erg bedankt voor deze mooie middag!
Benieuwd hoe het eruit zag? De foto’s die fotograaf Sander de Goede maakte, zie je hieronder (of anders via deze link.)