wassen_jane_austenBij het Jane Austen Centre in Bath kun je binnenkort oog in oog komen te staan met je favoriete schrijfster. Het Centre onthulde vandaag namelijk een wassen beeld van Jane Austen. Het beeld is gemaakt op basis van forensisch onderzoek en ooggetuigenverslagen. Kostuumhistorica Andrea Galer zorgde voor passende kleding.

Tekening
Hoe Jane Austen er precies uitzag weten we niet. De enige afbeelding van Jane Austen waarover geen discussie bestaat, is een tekening die haar zus Cassandra van haar maakte. Volgens familieleden was het een niet erg gelijkend portret.
Melissa Dring, de forensisch tekenaar die bij de totstandkoming van het wassen beeld was betrokken, nam het portretje van Cassandra als uitgangspunt. Maar ze verwerkte in haar versie van Jane ook de verhalen over hoe levendig en vrolijk ze was. Ook onderzocht ze portretten van familieleden van de schrijfster, die allemaal een lang smalle neus hadden. Het uiteindelijke resultaat is volgens Dring ‘pretty much like her (Jane)’.

Tentoongesteld
Het onderzoek en het maken van het beeld heeft in totaal zo’n drie jaar geduurd. Het beeld wordt binnenkort tentoongesteld in het Jane Austen Centre in Bath. Inmiddels staat er een fantastisch filmpje op Youtube over hoe het beeld is gemaakt:

Gelijkenis
Nu we het toch over de gelijkenis van Jane Austen hebben… vinden jullie ook niet dat het portret van Paula Byrne wel heel veel weg heeft van deze wassen Jane?

(Bron: BBC)