portret_jane_austenKijk eens goed naar dit portret. Zou het Jane Austen kunnen zijn? Past het beeld bij hetgeen we weten over onze favoriete schrijfster? Dr. Paula Byrne, die bezig is aan een biografie over Jane Austen, beweert dat deze tekening een echt portret is van de negentiende-eeuwse schrijfster. Tijdens haar onderzoek voor haar biografie, werd Byrne door haar man gewezen op een veiling waar de tekening te koop was. Ze wisten het portret te bemachtigen en nu beweert Byrne het bewijs in handen te hebben dat dit werkelijk Jane Austen is. De BBC maakte er een programma over, dat op 26 december om 22.00 uur op BBC2 wordt uitgezonden.
Het is vaker voorgekomen dat er een portret opdook dat volgens de vinder een afbeelding van Jane Austen zou zijn. Tot nu toe weten we van slechts twee tekeningen dat het werkelijk om Austen gaat. Beide zijn gemaakt door haar zus Cassandra en geven niet veel weg van hoe Austen er daadwerkelijk uitzag. Op de ene tekening is zij alleen van de achterkant te zien, de andere tekening zou volgens familieleden helemaal niet geleken hebben op Jane.
Om haar bewijs kracht bij te zetten heeft Byrne forensische experts, kunsthistorici en Austen-kenners ingeschakeld. Wat zij denken van het portret blijft nog even geheim, want dat wordt pas tijdens de uitzending bekend. Voor Byrne staat het buiten kijf dat dit is wat het lijkt: vooral de gelijkenis met de broers van Austen, van wie goede afbeeldingen bekend zijn, is volgens haar frappant.
Ondertussen heeft het bericht voor heel wat opschudding gezorgd in Austenland. Volgens het blog Austenonly is de tekening eerder al door Austen-expert Deirdre Le Faye afgedaan als een denkbeeldig portret van een negentiende-eeuwse fan.
Wat denk jij: is dit echt Jane Austen? Waarom denk je wel of niet? Laat het weten in een reactie onder dit bericht!
En vergeet natuurlijk niet te kijken op maandag 26 december om 22.00 uur, BBC2.