prospectsDe Amsterdamse gymnasiast Julia Neugarten (18) schreef voor haar profielwerkstuk The Jane Austen Novel een novelle in Jane Austen stijl. Hiermee won ze afgelopen weekend de Profielwerkstuk Prijs 2014 van Het 4e Gymnasium in Amsterdam. Haar novelle Prospects & Presumptions, een romantische komedie die zich afspeelt in Regency Engeland, is nu online te koop.
Wij stelden Julia een aantal vragen over haar keuze voor Austen als onderwerp en het schrijfproces.

Waarom heb je gekozen voor Jane Austen en haar werk als onderwerp voor je profielwerkstuk?

Al sinds ik op mijn 12e voor het eerst keek naar de Sense & Sensibility verfilming van Ang Lee draag ik Jane Austen een warm hart toe. Toen ik een profielwerkstuk-onderwerp moest uitzoeken wist ik al meteen dat ik iets wilde doen dat zowel met literatuuronderzoek als met schrijven te maken had. Uiteindelijk heb ik dus een eigen novelle geschreven op basis van een analyse van de romans van Austen. Austen spreekt me aan omdat haar werk heel vrolijk en optimistisch kan worden gelezen, maar ook een diepere laag heeft die eigenlijk heel tragisch is: haar heldinnen zitten vaak zo gevangen in maatschappelijke verwachtingen. De benauwende maatschappij in combinatie met de humoristische verhaallijnen zoals je die nog steeds in romantische komedies aantreft, sprak me aan.

Op welk moment dacht je: ik ga een novelle schrijven?

Ik hou erg van schrijven en wist al lang dat ik een profielwerkstuk wilde doen dat iets met schrijven te maken had. In eerste instantie heb ik nog overwogen mijn literatuuronderzoek te verwerken in een kort verhaal, maar dat korte verhaal werd steeds langer, totdat het met recht een novelle genoemd kon worden. Het is dus zo gegroeid.

Julia neemt haar prijs in ontvangst. (c) Het 4e Gymnasium

Julia neemt haar prijs in ontvangst.
(c) Het 4e Gymnasium

Hoe heb je dat aangepakt, wat voor voorbereiding heb je gehad?

Vorig jaar heb ik aan de UvA colleges Engelse literatuur gevolgd, en daar heb ik al heel veel geleerd over het analyseren van literatuur. Bij het opzetten van mijn literatuuronderzoek heb ik veel gehad aan die colleges. Ook heb ik vorig jaar een schrijfcursus gevolgd waar ik veel geleerd heb, bijvoorbeeld dat schrijven voor mij vooral gaat om discipline en doorzettingsvermogen. Omdat ik het literatuuronderzoek had als basis voor de novelle, was het schrijven een vrij overzichtelijke klus: ik wist waar ik begon en ik wist waar ik wilde eindigen. Als ik niet meer wist hoe ik verder moest schrijven, richtte ik me opnieuw op Austen: wat deed zij om haar verhalen meer vaart te geven, haar personages tot leven te wekken, haar dialogen op te fleuren? Daar nam ik een voorbeeld aan.

In de schaduw van Austen voelde ik me nietig
Wat was het moeilijkste aan het schrijven van de novelle?

Het moeilijkste vond ik het om te schrijven zonder er al te veel bij na te denken. Prospects & Presumptions is een hommage aan Jane Austen, en dat maakte het schrijven soms wel lastig. In de schaduw van Austen voelde ik me nietig, en er waren wel momenten dat ik me heb afgevraagd waarom ik schreef, terwijl ik wist dat ik nooit ook maar in de buurt zou komen bij Austen’s soepele schrijfstijl en tijdloze verhalen. Toch ben ik heel tevreden met het eindresultaat.

Hoe wordt er op gereageerd?

Veel mensen zijn verbaasd dat ik op mijn 18e een novelle heb geschreven in een vreemde taal. Ik ben echt verrast hoeveel mensen er zijn die ‘m willen lezen, het is heel erg leuk.

Ben je van plan om verder te gaan met schrijven? Wat voor soort roman zou je graag willen schrijven?

Ja, ik wil zeker verder gaan met schrijven. Ik ga volgend jaar Engelse Literatuur studeren in Engeland en dan wil ik uiteindelijk heel graag schrijfster worden. Ik heb me nog niet echt vastgebeten in een genre. Op het moment heb ik een idee in m’n hoofd voor een soort science fiction verhaal, en ik wil heel graag een keer een ouderwetse detective schrijven a la Agatha Christie. Sprookjes vind ik ook heel interessant. Het is een kwestie van afwachten wat er in me opkomt en dan achter de computer gaan zitten, dan zie ik wel wat ik opschrijf.

Waar kunnen mensen je novelle lezen/kopen?

Je kunt de novelle bestellen via lulu.com.