sermon-handwritingHet Jane Austen House Museum is weer een schat rijker. Het museum kocht onlangs een eerste druk van James Edward Austen-Leighs biografie van zijn tante. Daarin geplakt zat een fragment van een preek van Janes broer James in het handschrift van de schrijfster. Voor het eerst sinds de ontdekking hebben ze nu het volledige fragment kunnen ontcijferen. De inhoud lijkt overeenkomsten te hebben met Janes roman Mansfield Park, zo meldt de BBC.

Vastgeplakt
‘This is the writing but not the words of the author Jane Austen, my aunt.’ Dit schreef James Edward Austen-Leigh, het neefje en de eerste biograaf van Jane Austen, bij een stukje papier met een paar regels tekst. Op de voorkant staat: Men may get into a habit of repeating the words of our Prayers by rote, perhaps without thoroughly understanding – certainly without thoroughly feeling their full force and meaning. Maar wat er op de achterkant staat, was lange tijd onleesbaar. Een team van West Dean College in West-Sussex heeft onlangs heel voorzichtig het papiertje los weten te krijgen van de brief en heeft het ontcijferd.

Voorzichtig
Op de achterkant staat: …great propriety preserved – Wherever… wanted to be cleared of the Superstitious… of Popery… or whenever new ones were to be… composed in order to fill up & connect the Services… with a true spirit.
Waarschijnlijk noteerde Jane Austen de tekst voor haar broer James, die dominee was in Steventon. Volgens historici schreef zij af en toe zijn preken voor hem over. Dat deed ze wel vaker als ze bij hem op bezoek was.

Inspiratiebron
Volgens Austen-deskundige Professor Kathryn Sutherland van St Anne’s College in Oxford, lijkt het er op dat Janes boek Mansfield Park wel eens een inspiratiebron voor haar broer James kan zijn geweest. Ze zegt: “The scrap raises the possibility that the novel inspired James’s sermon and even demonstrates the cross-fertilization between Jane Austen’s creative writing and the wider life of her family.” De vraag is natuurlijk of Jane misschien zelfs meehielp met het opstellen van de preken.
Het stukje papier wordt verder onderzocht en zal later dit jaar tentoongesteld worden in het Jane Austen House Museum in Chawton.

Bron: BBC