De brillenkoker en bril van mevrouw Austen.

De brillenkoker en bril van mevrouw Austen.

In zijn geestige column in de weekendbijlage van de Volkskant van vandaag (Sir Edmund, pag. 58), heeft Arjan Peters het over mijn reisgids Het Engeland van Jane Austen. De column gaat over het ontbreken van herdenkingsplaquettes in Nederland voor schrijvers.
Hij haalt Het Engeland van Jane Austen aan om te laten zien dat de Engelsen een stuk guller zijn als het gaat om het herdenken van literaire grootheden. Misschien wel iets te gul, oppert Peters nadat hij de reisgids heeft gelezen. ‘Als je alleen al kijkt naar de plekken waar wordt verwezen naar de geliefde schrijfster, dan mogen we haast blij zijn dat ze slechts 41 jaar is geworden’, schrijft hij. ‘Het is nu al geen doen om het boek na te reizen. Ook omdat Quint evenmin van ophouden weet: ze wil ons bijvoorbeeld ook naar het zuidwestelijke kustplaatsje Lyme Regis sturen (waar Jane en haar ouders twee keer zijn geweest), omdat ze daar het Lyme Regis Museum hebben.’

Louisa Musgrove
Ik ben de eerste die zal toegeven dat ik bij het schrijven van Het Engeland van Jane Austen niet van ophouden wist. Geef mij een flinterdunne reden om naar Engeland te gaan (oh, logeerde Jane ooit eens bij haar neef in Hamstall Ridware? Zat ze ooit in de kerk van Wrotham? Deed ze boodschappen bij Twinings?) dan zal ik er zijn.

Maar Lyme Regis? Daar gaan we natuurlijk niet naar toe om in het museum naar de bril van Janes moeder te kijken, maar omdat Jane er op vakantie ging en het kustplaatsje met haar beroemde pier uitgebreid laat terugkomen in Persuasion. Het is niet voor niks dat de beroemde dichter Tennyson bij zijn bezoek aan Lyme Regis niet geïnteresseerd was in de historische landingsplaats van de Hertog van Monmouth (die vanuit Lyme Regis zijn opstand tegen de Engelse koning begon). “Show me the exact spot where Louisa Musgrove fell!” riep hij uit tegen zijn gids.

En dat die bril van mevrouw Austen in het museum ligt, da’s dan mooi meegenomen. Ik zal Arjan Peters maar niet vertellen dat ik in oktober naar een lezing in Lyme Regis ga van de verre Austen-nazaat die de bril aan het museum heeft geschonken …

Lezen?
Wil je de column van Arjan Peters lezen? Dat kan uiteraard in de fysieke krant, maar ook online via Blendle. Als je bij Blendle een account aanmaakt krijg je €2,50 tegoed waarmee je 10 tot 20 artikelen kunt lezen. Je vindt het artikel hier.