gem-denhaagAltijd al eens de schitterende filmkostuums van films en series als Pride and Prejudice, Titanic en Downton Abbey in het echt willen zien? Wil jij het – inmiddels opgedroogde – hemd dat Colin Firth droeg als Mr Darcy van dichtbij bestuderen? Bezoek dan de tentoonstelling Romantische mode – Mr Darcy meets Eline Vere die vanaf zaterdag 11 oktober te zien is in het Gemeentemuseum Den Haag.

Voor het eerst in Nederland
Bezoekers kunnen tijdens deze tentoonstelling een tiental originele kledingstukken uit bekende films en series bewonderen. Zo is bijvoorbeeld het hoedje te zien dat de moeder van Rose op heeft als ze in de reddingsboot van de Titanic stapt, de wijnrode jurk die Nicole Kidman draagt in Portrait of a Lady, een avondkostuum van Mr Darcy, baljaponnen van het ‘Netherfield Ball’ uit Pride and Prejudice en het welbekende hemd van de ‘vijverscène’. Ook zijn enkele jurken uit Downton Abbey uitgeleend aan het Gemeentemuseum Den Haag: allemaal voor het eerst in Nederland te zien.

Hedendaagse creaties
Ook is in de tentoonstelling een flink aantal 19de-eeuwse kledingstukken uit de eigen collectie van het museum te zien. En hoe actueel de 19de eeuw nog steeds is, blijkt uit hedendaagse creaties die in de tentoonstelling zijn opgenomen. Modeontwerpers laten zich vandaag de dag inspireren door 19de-eeuwse vormen, silhouetten of technieken uit de 19de eeuw: het schitterende borduurwerk van Jan Taminiau, het dandyisme van Vivienne Westwood en de (donkere) romantiek van Jean Paul Gaultier en Edwin Oudshoorn.

Jane Austen Regency Dancers
De tentoonstelling Romantische mode – Mr Darcy meets Eline Vere is te zien vanaf zaterdag 11 oktober tot en met zondag 22 maart. Op de openingsdag aanstaande zaterdag zijn de Jane Austen Regency Dancers (dansgroep van de Nederlandse Jane Austen Society) aanwezig om dansdemonstraties te geven.

Lezingen
De komende maanden zijn er in het Gemeentemuseum Den Haag ook verschillende lezingen over 19de-eeuwse mode. In iedere lezing wordt een apart thema behandeld, zoals etiquette en status of vorm en silhouet. Een overzicht van alle lezingen vind je op de website van het gemeentemuseum.

Informatie
Meer informatie over de tentoonstelling en openingstijden vind je op de website van het Gemeentemuseum Den Haag. Nieuwsgierig naar wat er te zien is? Bekijk dan onderstaand filmpje!