Chatsworth-Fireworks

2015 kunnen we gerust de stilte voor de storm noemen, het jaar van gekoesterde verwachtingen. Want wat hebben we veel (moois) in het verschiet: nieuwe verfilmingen in 2016 en grootse Jane Austen-vieringen in 2017, tweehonderd jaar na haar dood. Dat wil niet zeggen dat we afgelopen jaar niet genoeg hadden om van te genieten. 2015 was immers het jaar van Emma Woodhouse!


Leven in de brouwerij

Het jaar begon rustig, maar in maart kwam er wat leven in de brouwerij. Er was een nieuwe webserie, From Mansfield with Love, die opnieuw liet zien dat Jane Austen van alle tijden is. En eindelijk (eindelijk!) was de BBC-serie Death Comes to Pemberley te zien op de Nederlandse televisie.

Engeland raakte in de ban van het kostuumdrama Poldark, en noemde hoofdpersonage Ross Poldark zelfs de nieuwe Mr Darcy. Uit onze poll bleek dat jullie het daar wel mee eens zijn!

Emma
Mei en juni stonden in het teken van Jane Austens boek Emma, waarvan we in 2015 het 200-jarig jubileum vierden. We organiseerden een schrijfwedstrijd waarop we veel mooie, boeiende en ontroerende inzendingen voor ontvingen. En als klap op de vuurpijl zond de Belgische zender Eén de prachtige BBC-serie uit 2009 uit.

Twee grote groepen Austen- en tuinenliefhebbers gingen in juni met reisorganisatie Garden Tours op Jane Austen-reis naar Engeland. En dat smaakte naar meer. Daarom zullen er in 2017 hoogstwaarschijnlijk nieuwe reizen georganiseerd worden. Hou deze website in de gaten!

Inzamelingsactie
We lieten in juli zien hoe belangrijk we het vinden dat Jane Austens erfgoed bewaard blijft en openbaar is. Namens JaneAusten.nl zamelde Odette Snel maar liefst 370 euro in om een brief van Cassandra Austen, waarin ze schrijft over Janes begrafenis, in Chawton te houden. Daar mogen we met z’n allen best trots op zijn.

Pride & Prejudice-feestje
We hebben ook erg genoten van ons online Pride & Prejudice-feestje, ter ere van het 10-jarig jubileum van de film met Keira Knightley. We hadden een paar mooie gastblogs en keken met een aantal bezoekers van deze website gezamenlijk naar de film. Dat leverde meer dan 600 reacties op!

Op 16 december, Jane Austens verjaardag, hielden we een vergelijkbaar feestje, waarbij we samen naar de film Persuasion keken.

Wat mogen we in 2016 verwachten?
In februari gaat de film Pride and Prejudice and Zombies in de bioscopen draaien. De meningen over deze mash-up zijn erg verdeeld, maar wij kijken er stiekem toch naar uit. Het origineel houdt het al 200 jaar vol en zal een zombie-invasie ook vast wel overleven. Sterker nog: we hebben stille hoop dat de interesse voor deze film leidt tot nieuwe interesse voor het origineel. Laat de invasie van nieuwe Janeites maar komen!

Waar ons hart nog veel sneller van gaat kloppen is de langverwachte verfilming van Janes novelle Lady Susan. Deze gaat in januari op het prestigieuze Sundance filmfestival in première en zal hopelijk niet lang daarna ook in Nederland gaan draaien.

We wensen je een hele fijne jaarwisseling en een heel mooi 2016!