‘Ten thousand a year’ heeft hij zeker niet en ook zijn huis haalt het niet bij Pemberley, toch vraagt heel Engeland zich na zondagavond af of Ross Poldark de nieuwe Mr Darcy is. Echt verwonderlijk is die vergelijking niet. Sinds Colin Firth Mr Darcy speelde in Pride & Prejudice 1995 was er niemand op de Britse TV die er appetijtelijker uitzag in een wit hemd en een strakke kuitbroek.

Remake
Poldark is een verfilming van de boeken van Winston Graham en een remake van de gelijknamige BBC-serie uit de jaren ’70. Het verhaal speelt zich af in Cornwall (Zuidwest Engeland) aan het einde van de 18de eeuw.
Verloren zoon Captain Ross Poldark komt na 3 jaar vechten terug uit Amerika waar de Britten net de onafhankelijkheidsoorlog hebben verloren. Thuis wacht er weinig op hem: zijn vader is overleden, zijn erfenis (een vervallen landhuis en twee dito tinmijnen) is ernstig verwaarloosd en zijn liefje (ook een Elizabeth) blijkt met zijn neef te gaan trouwen. De verleiding is groot om Cornwall achter zich te laten om zijn geluk elders te beproeven.

‘Move over Mr Darcy’
Ross Poldark wordt gespeeld door Aidan Turner. De Ierse acteur wist eerder in The Hobbit als Kili (een dwerg) het hoofd van Tauriel (een elf) al op hol te brengen. Nu doet hij de vrouwenharten in Engeland sneller kloppen. ‘Sunday nights just put on a tricorn hat and got sexy’, schreef entertainment website Cultbox in een recensie van de eerste aflevering. En ook op Twitter schreven fans: ‘Move over Mr Darcy, Ross Poldark’s has arrived’.

Broeierige blikken
Schuldig aan alle opwinding zijn ongetwijfeld de lange donkere krullen, het stoere stoppelbaardje en de broeierige blikken van Turner. Ook het vele paardrijden langs de woeste kusten van Cornwall zal bijgedragen hebben. En, net als Mr Darcy, kan hij zwemmen, en wel zonder shirt (zie trailer).

Georgiana Darcy
Grappig detail is dat Eleanor Tomlinson meespeelt in Poldark. Ondanks de drek herkennen we in haar de actrice die Georgiana Darcy speelde in de BBC-serie Death Comes to Pemberley. In Poldark speelt ze de verwilderde mijnwerkersdochter Demelza die door Poldark wordt gered van straattuig en vervolgens bij hem intrekt als keukenhulp.

De tweede aflevering van Poldark is aanstaande zondag te zien op BBC 1 om 22.00 uur.

Wat vind jij?
Is Aiden Turner/Ross Poldark volgens jou de nieuwe Colin Firth/Mr Darcy? Vul onze poll in!
[polldaddy poll=8717975]

Bekijk de trailer: