love-friendship-still

Love and Friendship, de verfilming van Jane Austens novelle Lady Susan, beleeft in januari zijn wereldpremière op het prestigieuze Sundance Festival in Amerika. Dat heeft de Nederlandse producent Revolver vandaag bekendgemaakt. Wanneer de film in Nederland gaat draaien is nog niet bekend.

Over de film
Love and Friendship gaat over de slinkse en opportunistische Lady Susan Vernon, een weduwe die probeert opnieuw een rijke man aan de haak te slaan en gaandeweg ook haar dochter uit te huwelijken. Hoewel de vrouwen om haar heen haar zelfzuchtige plannen doorzien, werpen de mannen zich een voor een aan haar voeten. In de film wordt Lady Susan gespeeld door Kate Beckinsale, haar vriendin Mrs Johnson door Chloe Sevigny en diens echtgenoot Mr Johnson door Stephen Fry.

Lady Susan
Het script is een bewerking van Jane Austens Lady Susan. Het is niet precies bekend wanneer ze deze novelle schreef, maar over het algemeen wordt aangenomen dat dit rond 1794 was, toen ze 19 jaar was. Vlak na het voltooien van Lady Susan – dat ze schreef in de vorm van een briefroman – begon ze met de eerste versie van Sense and Sensibility. Lady Susan werd pas na haar dood voor het eerst gepubliceerd.

‘Onze film’
De film is geregisseerd door de Amerikaanse regisseur Whit Stillman (Metropolitan, Last Days of Disco). Maar het is ook een beetje ‘onze’ film, want coproducent is het Amsterdamse Revolver, Director of Photography is Richard van Oosterhout (A’dam-E.V.A.) en het Nederlands Filmfonds heeft de productie meegefinancierd.