Net als voorgaande jaren kunnen we ook 2020 dankzij de BBC traditioneel afsluiten met een paar Austen-verfilmingen. Maar er zijn ook andere programma’s die je als Austen-liefhebber zullen aanspreken. Wat dacht je van Bridgerton, een kostuumdrama waarin de vonken ervan vliegen?

Bridgerton, Austen in een alternatieve werkelijkheid

We hebben er zelf nog niets van gezien, maar de eerste recensies van Bridgerton, dat vanaf Eerste Kerstdag op Netflix staat, zijn bijna allemaal erg lovend. In deze serie, naar de boeken van Julia Quinn, volgen we de broers en zussen Bridgerton in regency-Londen op hun pad naar de liefde. Verwacht geen kuis Austen-drama; in Bridgerton vliegen de vonken er vanaf.

Opvallend en verfrissend is dat een groot deel van de cast gespeeld wordt door zwarte acteurs, iets wat in een Austen-verfilming die historisch correct wil zijn niet zou kunnen. De serie speelt zich af in een alternatieve werkelijkheid waarin kleur in het London van 1800 nauwelijks of geen rol speelt. Ook is er veel vrijheid genomen met de aankleding van sets en personages, wat een feest voor het oog oplevert.

Voor de Austen-liefhebber die geen bezwaar heeft tegen een uitbundige seksscène hier en daar valt er volgens recensenten volop te genieten. Bridgerton is grappig en romantisch, historisch en tegelijkertijd helemaal van deze tijd. Ben jij al aan de serie begonnen? Laat ons weten wat je ervan vindt!

Bridgerton, 8 afleveringen, Netflix

Call the Midwife

2020 mag dan een jaar zijn waarin alles anders is: we kunnen het godzijdank wel afsluiten met een kerstspecial van Call the Midwife. Deze serie over vroedvrouwen in het Londen in de jaren 60 is na 9 seizoenen nog altijd razend populair en omdat we weten dat veel Austen-liefhebbers ook van deze serie houden, nemen we hem jaarlijks in ons kijklijstje op.

In deze kerstspecial (opgenomen in coronatijd) is het december 1965. Het circus bezoekt Poplar, Shelagh ontmoet een oude vriend en Trixie krijgt een wel heel ongebruikelijk kerstcadeau. Klinkt goed, toch?

Call the Midwife, kerstspecial 2020. Vrijdag 25 december om 20.40 op BBC1 en zondag 27 december om 20.00 uur op BBC First (met Nederlandse ondertiteling).

Emma en Love & Friendship

Voor de echte Austen moeten we dinsdag 29 december op BBC2 zijn. Daar worden ’s middags twee Austen-verfilmingen vertoond. Om 14.35 begint het onvolprezen Love & Friendship, een verfilming van Jane Austens novelle Lady Susan. Lees hier onze recensie.

Aansluitend, om 16.05, kun je genieten van Emma, de verfilming van Austens klassieker met Gwyneth Paltrow in de hoofdrol.

Love & Friendship, 29 december, 14.35 uur, BBC2 | Emma, 29 december, 16.05, BBC2

Pride and Prejudice

Zin in zes uur Colin Firth? Dan kun je terecht bij NPO Plus, waar de BBC serie van Pride and Prejudice in zijn totaliteit te zien is.

© Foto: Netflix

Gerelateerde berichten