love-friendshipZo sprankelend en hilarisch als de film zijn de extra’s op de onlangs verschenen dvd en blu-ray van Love & Friendship niet. Toch is het de moeite waard om na het (her)bekijken van de meest recente Jane Austen verfilming even door te klikken.

In het menu van Love & Friendship vind je drie extra’s: de filmtrailer, een interview met regisseur Whit Stillman en een ‘making of’. Die laatste bestaat vooral uit korte interviewtjes met Stillman en enkele leden van de cast.

love-friendship_dvd-coverSucces
Na het bekijken van de vraaggesprekjes begrijp je meteen waarom de film zo’n succes was. Iedereen lijkt het ontzettend naar zijn zin te hebben gehad en ook een liefde voor Jane Austen te delen. Bijvoorbeeld actrice Morfydd Clark die Frederica Vernon speelt. Ze zegt blij te zijn dat ze in een nog niet verfilmde Jane Austen mag spelen omdat ze de andere al zo goed kent.

Nieuwe verhaallijnen en karakters
Heel interessant is Stillmans uitleg de keuzes die hij moest maken bij het verfilmen van de brievenroman. Over hoe hij bijvoorbeeld genoodzaakt was om hele nieuwe verhaallijnen en karakters toe te voegen. Zoals Mrs Cross, die hij bedacht omdat Lady Susan iemand nodig had aan wie ze haar vileine en grappige opmerkingen kon richten. In het boek schrijft ze die aan haar vriendin in Londen, maar dat werkt in een film niet.

Grinniken
Hoewel de toon in de extra’s over het algemeen vrij serieus en professioneel is, moesten we soms toch grinniken. Bijvoorbeeld als Stillman zegt dat ie blij is dat Jane Austen dood is, want dat betekent dat ze zich niet met zijn film kan bemoeien. Ook acteur Justin Edwards, Charles Vernon in de film, komt grappig uit de hoek als hij vermoedt dat hij gecast is omdat hij zo verdienstelijk ‘useless bumbling men’ speelt. Hij voegt eraan toe dat hij dit keer een ‘useful bumbling man’ mag spelen wat volgens hem een ‘step up’ in zijn carrière is.


Tom Bennett
Jammer is dat acteur Tom Bennett niet aan het woord komt in de extra’s. Hij mag toch wel de ontdekking van de film genoemd worden. Dat hij grappig uit de hoek kan komen weten we onder andere van zijn tweets en van zijn optreden bij het Internationaal Filmfestival Rotterdam toen hij na de screening als zijn karakter Sir James Martin de zaal binnenwandelde. Een bijdrage van hem had de extra’s ongetwijfeld meer jeu gegeven.

Film recensie
Wil je weten wat we van de film zelf vonden, bekijk dan onze recensie.

Je kunt de dvd van Love & Friendship bestellen via Bol.com.