nieuwjaar-1
“Think only of the past as its remembrance gives you pleasure”, schreef Jane Austen. Daarom kijkt JaneAusten.nl graag nog even terug op een bijzonder jaar! Op 19 januari 2009 ging deze website online. Wat begon als een hobbyproject waar één persoon plezier aan beleefde, werd een echte ‘gemeenschap’ voor Jane Austen liefhebbers. Geen wonder eigenlijk, want ook al is Jane Austen al bijna twee eeuwen dood, ze lijkt meer springlevend dan ooit.

Zie maar eens de overweldigende aanmeldingen voor de Jane Austen danscursussen, die Monique van de Jane Austen Club Hyve dit jaar organiseerde. Of de enorme toeloop op deze website na de uitzendingen van Lost in Austen door de NCRV. Jane Austen is nog bijna dagelijks in het nieuws. We hadden de twijfelachtige eer om te lezen over hoe Elizabeth Bennet een troep zombies van zich afslaat, bekeken soms met gemengde gevoelens naar de nieuwe BBC-serie Emma en maakten ons boos over recensenten en journalisten die helemaal niks van ‘onze Jane’ begrijpen. JaneAusten.nl kwam zelfs nog enkele keren zelf in het nieuws. In Dagblad De Pers, de Troskompas en Dagblad De Stentor werd deze website genoemd. Met als gevolg een grote toestroom van nieuwe bezoekers.
Onlangs werd op het forum van JaneAusten.nl het tienduizendste bericht geplaatst. Een overduidelijk bewijs dat Jane Austen ook van onze tijd is. En die populairiteit zal – met nieuwe verfilmingen in het vooruitzicht, met of zonder zombies – nog wel heel wat jaren voortduren.
JaneAusten.nl wenst je een prachtig 2010, met veel liefde, geluk, gezondheid en uiteraard een flinke dosis Jane Austen!