In 2025 is het 250 jaar geleden dat Jane Austen werd geboren. Een mooi moment om een standbeeld te plaatsen van de schrijfster, zou je denken. Dat vindt Winchester Cathedral, de kathedraal waar ze begraven ligt, in ieder geval wel. Maar niet iedereen is het daarmee eens, blijkt nu. Sommigen zijn bang dat de kathedraal een soort Disneyland wordt voor Austen-liefhebbers.

Vorig jaar kondigde Winchester Cathedral met trots aan dat ze kunstenaar Martin Jennings opdracht hadden gegeven tot het maken van een standbeeld van Jane Austen. Ter ere van haar 250ste geboortedag (16 december 1775) zal dit beeld geplaatst worden in de Inner Close. Dit is een deel van het kathedraalcomplex dat Jane zelf goed kende, omdat haar vriendinnen Elizabeth Heathcote en Alethea Bigg er woonden.

Het zal niet het eerste standbeeld van Jane Austen zijn: dat werd in 2017 geplaatst in Basingstoke (en een kleinere versie hiervan in Chawton).

Kritische geluiden

Het model van het standbeeld dat Martin Jennings gaat maken. Foto: Steve Russell Studios

Nu 2025 steeds dichterbij komt, klinken er kritische geluiden over de plannen voor het beeld, dat 100.000 pond gaat kosten. Een van de grootste tegenstanders is Elizabeth Proudman, voormalig voorzitter van de Jane Austen Society. Volgens haar zou Jane helemaal geen standbeeld van zichzelf willen, omdat ze ‘een afkeer had van publiciteit’.

Ook is Proudman het niet eens met de plek waar het beeld gaat komen. “De Inner Close was privégebied van de monniken, het is een speciale plek. Ik denk niet dat we van Winchester een Disneyland aan de Itchen (de rivier die door de stad stroomt, red.) moeten maken. Ik denk niet dat de Inner Close de juiste plek is om een hoop Amerikaanse toeristen naar toe te laten komen voor een selfie met Jane Austen.”

Een andere criticaster is Philip Howe, oprichter van reisorganisatie Hidden Britain Tours, die Jane Austen tours verkoopt. Hij vindt dat Winchester niet het voorbeeld van Bath hoeft te volgen met hun ‘kaping’ van het ‘merk’ Jane Austen.

Van ons allemaal

Een ander punt van kritiek is dat we niet weten hoe Jane Austen eruitzag. Kunstenaar Martin Jennings zei daarover bij de onthulling van het ontwerp: “Dit is een werk van de verbeelding, zoals, moet ik benadrukken, elk kunstwerk is. We weten helemaal niet zo veel over hoe ze eruit zag. Ik wil dat het beeld haar geest uitdrukt. Als ze nog zou leven zou ze misschien verbijsterd zijn om op deze manier verbeeld te worden. Maar na haar dood is ze van ons allemaal geworden. Ik denk niet dat we op welke manier dan ook haar privacy schenden.”

Passend eerbetoon

De deken van Winchester Cathedral, Catherine Ogle, vindt het standbeeld wel een passend eerbetoon en wil doorgaan met het plan. Ze vindt de locatie juist goed omdat Jane Austen zelf door de Inner Close ging wanneer ze op bezoek ging bij haar vriendinnen. Kunstenaar Martin Jennings gaat in ieder geval deze maand beginnen met het maken van het standbeeld. Er is nog geen datum voor de plaatsing en onthulling.

Wat vind jij? Ben jij het met Proudman en Howe eens, of vind je dat Jane Austen wel een standbeeld verdient in Winchester? Laat het in de reacties weten!

Bronnen:

Gerelateerde berichten