Het marktstadje Basingstoke in Hampshire krijgt er vanaf juli een echte bezienswaardigheid bij: een levensgroot standbeeld van Jane Austen. Het bronzen beeld wordt in juli 2017 op Market Place geplaatst. Vandaag werden het ontwerp onthuld door kunstenaar Adam Roud.

Het klinkt onwaarschijnlijk, maar er staat nergens ter wereld een standbeeld van Jane Austen. De Hampshire Cultural Trust vond dat ze er een verdiend heeft en bestelde daarom ter ere van het Austen-jubileumjaar bij Roud – evenals Austen afkomstig uit Hampshire – een standbeeld van de schrijfster.

Market Place

De locatie van het beeld is goedgekozen: het staat straks midden op het plein waar in Janes tijd de Assembly Rooms van Basingstoke aan lagen. Jane kwam er graag, want ze was dol op dansen. Bovendien was Basingstoke een fijne plek om te winkelen en ook dat deed ze graag.

Gelijkenis of niet?

Het zal voor kunstenaar Adam Roud een uitdaging zijn geweest om een goede gelijkenis met de echte Jane te maken. De enige echte afbeelding die er van haar is, is het volgens familieleden niet erg gelijkende portretje dat zus Cassandra van haar schilderde. Aan het ontwerp te zien, heeft Stroud zich ook laten inspireren door het wassen beeld dat het Jane Austen Centre enkele jaren geleden heeft laten maken.

Wat vind jij ervan?

Wat vind jij van het ontwerp van het standbeeld? Zou je er voor naar Basingstoke gaan? Laat een reactie achter onderaan dit bericht!