Wil jij het manuscript zien van de laatste pagina’s van Persuasion? Of een pelisse (lange jas) die van Jane Austen is geweest? Zorg dan dat je tussen 13 mei en 24 juli 2017 een bezoek brengt aan Winchester. In deze stad, waar Jane in 1817 overleed, is dan een tentoonstelling met maar liefst 80 Austen-voorwerpen.

Vijf portretten

De tentoonstelling vindt plaats in The Gallery in Winchester Discovery Centre, ter ere van het Austen-jubileumjaar. Bijzonder zijn niet alleen de persoonlijke gebruiksvoorwerpen, brieven en kleding die je daar kunt zien (zoals Janes naaidoos en portemonnee), maar ook de vijf portretten die voor het eerst gezamenlijk getoond worden. Het is niet zeker of deze portretten ook allemaal werkelijk van Jane Austen zijn.

Provoke reaction

Dat er veel onduidelijkheid is over de portretten, maakt niet uit, zegt mede-curator Louise West:
“The bringing together for the first time of five portraits of Jane Austen will, we hope, provoke reaction and excite argument about the mysterious Miss Austen.

“This is a new way of exploring Austen’s identity and we are thrilled to be sharing this opportunity with the public.”

Hampshire en Nederland

Het graafschap Hampshire heeft dit jaar allerlei tentoonstellingen en activiteiten op de planning staan, om te herdenken dat Jane Austen 200 jaar geleden overleed. Een overzicht van alle activiteiten vind je hier.
Ook in Nederland worden allerlei activiteiten georganiseerd. Bekijk hier de voorlopige agenda.

(Bron: BBC News)