Heb jij zin om uit te waaien op het strand? Ga met ons mee naar Sanditon! Vanaf volgende week zondag (26 januari 2020) zendt BBC First de gelijknamige serie uit, gebaseerd op het laatste onvoltooide werk van Jane Austen. Omdat het er aan de kust nu eenmaal anders aan toegaat dan op het platteland, geven we je alvast een korte introductie in de belangrijkste bewoners en bezoekers van het badplaatsje Sanditon.

Rose Williams als Charlotte Heywood

De heldin van dit verhaal is de 22-jarige Charlotte Heywood uit Willingden. Ze is welbelezen en welbespraakt, maar het ontbreekt haar aan echte levenservaring en dat breekt haar tijdens haar verblijf in Sanditon regelmatig op. Vooral in haar ontmoetingen met de bruuske Sidney Parker. Charlotte is moedig en koppig, en toont zich loyaal in haar vriendschap met heiress Georgiana Lamb. Dat brengt haar regelmatig in de problemen.

Sindey Parker

Theo James als Sidney Parker

Of Jane Austen echt Sidney Parker als love interest voor Charlotte in gedachten had, zullen we nooit weten. Maar scriptschrijver Andrew Davies koos hier wel voor en maakte van hem een sombere en bruuske man met weinig geduld. ‘Een raadsel’ noemt Charlotte Heywood hem, wanneer ze voor de zoveelste keer ruzie met hem heeft gemaakt. Sidney Parker heeft een duister verleden in Antigua, maar wat daar precies gebeurt is komen we helaas in de 8 afleveringen niet te weten. Wel weten we dat hij als voogd van erfgename Georgiana Lamb is aangesteld.

Crystal Clarke als Georgiana Lamb

Georgiana Lamb, erfgename van maar liefst 100.000 pond, wil helemaal niet in Sanditon zijn. Ze is naar het badplaatsje toegebracht door haar voogd Sidney Parker, maar doet er alles aan om er zo snel mogelijk weer weg te komen. Waarom dat zo is, leren we in de loop van de serie. Miss Lamb is door haar donkere huidskleur een opvallende verschijning in het Engelse badplaatsje – en dan trekt haar geld ook nog eens de aandacht van een aantal fortuinzoekers. Miss Lamb heeft het zeker zeer zwaar. Gelukkig komt haar vriendin Charlotte voor haar op.

Kris Marshall als Tom Parker

Sanditon zou Sanditon niet zijn zonder de vernieuwingsdrang van ondernemer Tom Parker, gastheer van Charlotte Heywood en broer van Sidney. Hij heeft zijn ziel en zaligheid (en zijn geld en dat van Lady Denham) in de vooruitgang van het badplaatsje gestoken en hoopt nu daar iets van terug te zien. Maar zo eenvoudig gaat het niet. Tom Parker blijft naar buiten toe optimistisch, maar gaat bijna ten onder aan vertwijfeling over de toekomst. Gelukkig brengt Charlotte wat verlichting, door hem te helpen met wat administratieve taken en met een goed idee.

Anne Reid als Lady Denham

Als je denkt dat Lady Catherine de Bourgh een vreselijk mens is, dan heb je nog niet kennisgemaakt met Lady Denham. De grote dame en investeerder van Sanditon, die iedereen het liefst klein houdt. Ze is grof, onaardig, onbeleefd en stinkend rijk. En heeft de toekomst van heel wat mensen in handen.

Jack Fox en Charlotte Spencer als Edward en Esther Denham.

Lady Denhams neef en nicht hopen het grote fortuin van hun tante te erven. Ze spannen samen om die andere nicht, Clara Brereton, in een kwaad daglicht te stellen. Edward en Esther zijn stiefbroer en -zus. Goed om dat even in gedachten te houden …

Lily Sacofsky als Clara Brereton

Is Clara Brereton een onnozel wicht of een sluwe dame? Deze arme relatie is door Lady Denham in huis genomen en aast net als Edward en Esther Denham op de erfenis van tante. En daar durft Clara heel ver in te gaan …

Zet in je agenda

De eerste aflevering van Sanditon is te zien op zondag 26 januari, om 21.00 uur op BBC First (zowel in Nederland als België), met Nederlandse ondertiteling. De overige 7 afleveringen worden op de volgende zondagavonden uitgezonden.

Lees onze recensie

Benieuwd naar wat wij van Sanditon vonden? Lees nu onze recensie.