Pak je koffer maar in, vergeet je badpak niet, we gaan naar zee! Vanaf zondag 26 januari om 21.00 uur zendt BBC First de Britse 8-delige serie Sanditon uit, gebaseerd op Jane Austens laatste, onvoltooide werk.

In deze omstreden Austen-verfilming volgen we de avonturen van het plattelandsmeisje Charlotte Heywood, dat op uitnodiging van het echtpaar Parker komt logeren in het levendige badplaatsje Sanditon. Daar raakt ze betrokken bij alle lokale verwikkelingen en verliest ze haar hart aan Sidney Parker, een bruuske man met een duister verleden.

Geen gewone Austen-verfilming

Al vanaf de eerste aflevering is duidelijk dat we hier niet te maken hebben met een ‘gewone’ Austen-verfilming. De makers, onder wie scriptschrijvers Andrew Davies en Justin Young, hebben nogal wat vrijheden genomen. Historische correctheid is vaak ver te zoeken en de personages lijken veelal alleen in naam op de creatie van Jane Austen. Toch is er best wel wat te genieten in de acht afleveringen die de serie telt. Benieuwd naar wat wij ervan vonden? Lees onze recensie.

Wat is Sanditon?

Jane Austen begon met het schrijven van Sanditon in januari 1817. Voor haar dood op 18 juli van dat jaar voltooide ze slechts 12 hoofdstukken. Daarin laat ze ons kennismaken met de belangrijkste hoofdpersonages. Charlotte Heywood, a very pleasing young woman of two and twenty; Tom Parker, een ondernemende dromer; Lady Denham, een rijke dame die niet onder doet voor Lady Catherine de Bourgh; Miss Lambe, een zwarte heiress uit Brits West-Indië; en Sidney Parker, very good-looking with a decided air of ease and fashion. Plaats van handeling: Sanditon, een kleine badplaats met grote ambities.

Sanditon was eerder te zien op de Britse zender ITV. In Nederland en België wordt de serie vanaf zondag 26 januari uitgezonden op BBC First. De eerste aflevering begint om 21.00 uur.

Tweede seizoen?

Of er een tweede serie van Sanditon komt is nog niet zeker. De kijkcijfers in het Verenigd Koninkrijk vielen dermate tegen dat ITV nog geen besluit heeft genomen over een tweede seizoen. Dat hangt af van de kijkcijfers in de Verenigde Staten, waar Sanditon vanaf half januari te zien zal zijn.