emma-mcall-smithEen saxofoonspelende Jane Fairfax, een Mr Woodhouse met een obsessie voor vitaminepillen, een uit Australië terugkerende Frank Churchill en een Emma die net is afgestudeerd aan de universiteit. Dat kunnen we verwachten in de nieuwe bewerking van Jane Austens klassieker Emma. Het boek is geschreven door Alexander McCall Smit en verschijnt begin november.

Bemoeial
Ook in deze 21e-eeuwse versie van de Jane Austen klassieker is hoofdpersoon Emma Woodhouse een bemoeial die denkt alles al te weten. Ook nu mogen haar vrienden en buren in het kleine dorpje Highbury van haar wereldwijsheid meeprofiteren. Maar net als in het origineel zal Emma in deze versie erachter komen dat ze nog veel te leren heeft. En ja, ‘old friend and inscrutable neighbour’ George Knightley zal daar een rol bij spelen.

The Austen Project
Het boek is onderdeel van The Austen Project. Dat initiatief nodigt topauteurs uit om de boeken van de 19e-eeuwse Engelse schrijfster in een modern jasje te steken. Eerder verschenen Northanger Abbey van Val McDermid en Sense & Sensibility van Joanna Trollope.

‘Erotic tension’
Schrijver Alexander McCall Smith, de veelschrijver die vooral bekend is van series als The No. 1 Ladies’ Detective Agency gaf in een interview met The Guardian aan dat de erotische spanning uit het origineel ook in zijn versie ruimschoots aanwezig zal zijn. “En Freud zal over mijn schouder meekijken terwijl ik schrijf”, zegt de schrijver die vooral veel sympathie zegt te hebben voor Mr Woodhouse. Wat niet gek is. Ook McCall Smith is een man op leeftijd met twee dochters.

Pride and Prejudice
Het volgende deel van Het Jane Austen Project dat moet verschijnen is Pride and Prejudice van Curtis Sittenfeld. Ook dit boek is op de site van The Austen Project aangekondigd voor de herfst van 2014. Maar waar Emma reeds bij de boekhandel te reserveren is, is er nog niets vernomen van Sittenfelds boek. In een interview met Aaf Brandt Corstius in april van dit jaar gaf ze al aan dat we het voorlopig nog niet hoeven te verwachten.

Bestellen
Maar eerst gaan we genieten van McCall Smith’s versie van Emma. Je kunt het boek nu in de voorverkoop bestellen bij Bol.com.