lieve-j-44-logoLieve J,

De eerste herfststorm van dit jaar raast om het huis. Regen zwiept tegen de ramen. De wind waait de druppels in schuine riviertjes van linksboven naar rechtsbeneden over het glas. Volgens deskundigen is er vandaag al meer gevallen dan normaal gesproken in de hele maand oktober.

Ik denk met een zweem van heimwee terug aan mijn bezoek aan Engeland, nu een maand geleden. Niet dat het daar toen mooi weer was. Het regende en het was kil. Maar wat heb je toch een mooi vaderland! Zo groen, heuvelachtig en pittoresk. En er wonen ook zoveel vriendelijke en beleefde mensen. Iedereen is behulpzaam. Als reiziger voel je je welkom in Zuid-Engeland.

En weet je wat me opviel? Zelf ben je zo stil en bescheiden over je schrijverschap, maar werkelijk iedereen lijkt jou te kennen. In winkels, kerken, tearooms, pubs en musea weet iedereen wie je bent. En dan te bedenken dat je anoniem wilde blijven. Daar blijkt weinig van terechtgekomen te zijn. Toch vraag ik me af of jij het was die de anonimiteit wilde. Was het eigenlijk niet C die daar belang aan hechtte? Volgens mij vind jij al die aandacht stiekem heel leuk. En de inkomsten ook.

Ik hoorde iemand zeggen dat het best verkochte item in Chawton de Mr Darcy-beker is. Heb je dat ooit kunnen denken toen je hem bedacht? De adoratie van zovelen voor een fictieve held?! Dat is toch ontzettend idioot eigenlijk.

Mensen vragen zich weleens af waarom jouw werk zo populair is. Ik heb de vinger er nog steeds niet precies op weten te leggen. Het heeft te maken met de tijdloosheid ervan, de humor, de personages, de stijl, het romantische … Maar sinds kort denk ik dat het toch vooral komt door Mr Darcy. Jij hebt de wereld Mr Darcy geschonken. De ideale man voor velen. En een goede bron van inkomsten voor anderen.

Het was fijn om bij je in de buurt te zijn! Liefs aan allemaal,
A
lieve-j-44

Anke Werker en Rick de Haas

‘Follies and nonsense, whims and inconsistencies do divert me, I own, and I laugh at them whenever I can.’
Met dit citaat van Jane Austen (1775-1817) als motto schrijft Anke Werker (1972) brieven aan deze schrijfster. Een reactie verwacht ze niet. Wel hoopt ze antwoord te vinden op de vraag hoe anders de wereld van nu is in vergelijking met twee eeuwen geleden. En, is die wereld wel zo anders? Illustrator Rick de Haas voorziet de brieven van commentaar in beeld.