(c) Sotheby's

(c) Sotheby’s

Het beroemde Jane Austen portret dat neefje James Edward Austen-Leigh liet maken van zijn geliefde schrijvende tante wordt geveild. Op 10 december is het een van de topstukken van de English literature and history sale van Sotheby’s in Londen. Geschatte waarde is £150.000-£200.000.

James Andrews
Het portret is in 1868, lang na Janes dood, geschilderd door James Andrews. Hij baseerde het op de schets die Cassandra Austen maakte van haar zus en op de beschrijving van James Edward. Die liet er later weer een gravure van maken om te gebruiken als frontispiece van zijn Jane Austen memoires.

10 pond
Het portret is sindsdien gebruikt voor zeer veel Jane Austen boeken en prullaria. Recentelijk was het in het nieuws omdat de afbeelding zal prijken op het nieuwe briefje van 10 pond dat in 2017 in roulatie zal gaan.
Naar aanleiding van deze gebeurtenis, is de discussie over de gelijkenis ook weer opgelaaid. Austen-biografe Paula Byrne doet het portret af als ‘Victorian airbrushing’. Toch leek de familie zelf er wel van gecharmeerd te zijn. Janes favoriete nichtje Caroline zei er ooit over: “I did not reckon on finding any likeness but there is a look which I recognise as hers.”

Kelly Clarkson
Of Austen-fan en zangeres Kelly Clarkson al klaar zit om dit Jane Austen prentje te kopen is onbekend. Eerder kocht ze een ring die van Jane Austen geweest was voor £154.000. Die koop werd echter ongedaan gemaakt omdat de Engelse regering achteraf toch vond dat om nationaal erfgoed ging. Hij ging uiteindelijk naar het Jane Austen House museum. Onduidelijk is nog of dit schilderijtje wel het land mag verlaten.