Lieve J,

Goed gedaan, meid! Wat een geweldig cadeau heb je jezelf gegeven. Uit je beschrijving op te maken is dat een prachtige ring. Goud met een turkoois in een eenvoudige zetting, het klinkt heel smaakvol. Echt iets om zuinig op te zijn.

Natuurlijk mag je jezelf best eens verwennen met zo’n aankoop. Het is je eigen verdiende geld van Sense and Sensibility. Mijn overgrootmoeder zei altijd: ‘Je moet jezelf kietelen, want een ander doet het niet.’ Jij hebt jezelf al die jaren zoveel moeten ontzeggen. Nu je je dit kunt veroorloven, is het je echt gegund.

Het is jammer dat C je niet begrijpt, maar probeer dat los te laten. Ze draait vast wel bij. Volgens mij kost het haar moeite om de veranderingen in jouw leven bij te houden. Van het kleine, afhankelijke zusje begin je een vrouw van de wereld te worden. Gun haar wat tijd. Je zult zien: er komt een moment dat ook zij die ring zal koesteren. Deze ring staat symbool voor jouw succes. Op een dag zal C zo trots op je zijn, dat ook zij de diepere betekenis ervan zal inzien.

Zou het niet mooi zijn als deze ring later overgaat op een vrouwelijke erfgenaam? Naar een van je nichtjes bijvoorbeeld. Stel je voor dat Anna of Caroline de ring na jou zal dragen. Dat zou fantastisch zijn, toch? Zo blijft de herinnering aan jou levend. En wie weet geven zij hem op hun beurt weer door. Samen met je boeken wordt die ring jouw nalatenschap. Wie weet bij wie hij nog terecht zal komen. De eerste vrouwelijke dokter, een suffragette of misschien zelfs wel de winnaar van een talentenjacht? Het kan je fantasie ver te boven gaan.

Draag je mooie ring met trots en denk als je ernaar kijkt aan wat je hebt bereikt. Je bent een succesvol schrijver. Met het verschijnen van Pride and Prejudice in januari zal dat bevestigd worden.

Veel liefs,
A

Anke Werker en Rick de Haas

‘Follies and nonsense, whims and inconsistencies do divert me, I own, and I laugh at them whenever I can.’
Met dit citaat van Jane Austen (1775-1817) als motto schrijft Anke Werker (1972) brieven aan deze schrijfster. Een reactie verwacht ze niet. Wel hoopt ze antwoord te vinden op de vraag hoe anders de wereld van nu is in vergelijking met twee eeuwen geleden. En, is die wereld wel zo anders? Illustrator Rick de Haas voorziet de brieven van commentaar in beeld.