Lieve J,

Wat was ik opgelucht toen ik je brief las. Heerlijk dat jullie achteraf zo hebben kunnen lachen om de misverstanden tijdens de kerstdagen. En ik ben blij dat er ook dingen waren die jullie erg gewaardeerd hebben. Nu ik het zo lees, waren het vooral dingen die voor ons zo vanzelfsprekend zijn: centrale verwarming, warm en koud stromend water, een wasmachine en natuurlijk de stofzuiger! Geweldig dat C die stiekem nog een keer tevoorschijn heeft gehaald toen wij aan het wandelen waren.

De weken na jullie vertrek heb ik in spanning gezeten. Maar nu de lucht geklaard is, is het nieuwe jaar echt begonnen. De beste wensen voor jou en de jouwen. Laten we hopen dat het een jaar wordt vol voorspoed en gezondheid. Dat lijken vaak lege woorden, maar weet dat ik ze uitspreek vol overtuiging. Er zijn vier mensen met kanker in mijn directe omgeving. In de leeftijd tussen de drie en negenenzestig.

De situatie van een van hen is ernstig, in een ander geval is de kans op genezing groot, weer een ander knapt goed op en met de vierde gaat het ronduit goed. Maar helaas, wrang genoeg hebben we een van de jonge poesjes die we sinds kort hadden, moeten laten inslapen. Echt waar, ook zij had kanker.

Hoe ga jij met ziekte en de dood om? Ze zeggen weleens dat sterfgevallen en ziekten vroeger meer bij het leven hoorden. Dat is waarschijnlijk ook zo. Want wat wij nu zien als een eenvoudige aandoening, werd je toen al snel fataal. Maar is verdriet minder groot als je er vaker aan wordt blootgesteld? Het is toch niet iets waaraan je kunt wennen?

Vanochtend belde er iemand van KWF Kankerbestrijding. Alsof ze het daar in het callcenter wisten … Of ik mijn maandelijkse donatie wilde verhogen? Daar hoefde ik niet lang over na te denken.

Liefs,
A

Anke Werker en Rick de Haas


‘Follies and nonsense, whims and inconsistencies do divert me, I own, and I laugh at them whenever I can.’
Met dit citaat van Jane Austen (1775-1817) als motto schrijft Anke Werker (1972) brieven aan deze schrijfster. Een reactie verwacht ze niet. Wel hoopt ze antwoord te vinden op de vraag hoe anders de wereld van nu is in vergelijking met twee eeuwen geleden. En, is die wereld wel zo anders? Illustrator Rick de Haas voorziet de brieven van commentaar in beeld.