Het kan je vorige week niet ontgaan zijn (tenzij je op vakantie was en afgesloten van ieder medium, zoals bij JaneAusten.nl het geval was): het manuscript van The Watsons, de onvoltooide roman van Jane Austen waar we al eerder over berichtten, heeft op de veiling maar liefst € 1,1 miljoen euro opgebracht. Het manuscript is in goede handen terecht gekomen: de Bodleian Libraries in Oxford heeft er een smak geld voor neergeteld. Dankzij een flinke subsidie van bijna 900.000 pond van de National Heritage Memorial Fund, kan het manuscript voor Engeland behouden blijven. Ook anderen droegen bij aan het mega-bedrag: onder andere Friends of the National Libraries, the Friends of the Bodleian en Jane Austen’s House Museum (Jane Austen Memorial Trust).
De Bodleian gaat het manuscript tentoonstellen. Vanaf de herfst zal het te zien zijn als onderdeel van de tentoonstelling Treasures of the Bodleian.
Zeer bijzonder
Het geveilde manuscript is zeer bijzonder, aangezien dit het enige manuscript is van Jane Austens romans – los van een aantal pagina’s van Persuasion – dat bewaard is gebleven. Helaas is het niet compleet. De eerste twaalf pagina’s werden tijdens de eerste wereldoorlog verkocht om geld in te zamelen voor het Rode Kruis. Deze pagina’s zijn nu eigendom van Pierpoint Morgan Library in New York, waar ze enige tijd geleden werden tentoongesteld. Frustrerender is het feit dat er zes pagina’s zijn verdwenen bij The University of London, die het manuscript in bewaring hadden. Dit gebeurde een jaar of zes geleden en ondanks een onderzoek zijn de pagina’s nog steeds spoorloos.
Geschat werd dat het overgebleven deel tussen de 200.000 en 300.000 pond op zou gaan brengen. Dit bleek uiteindelijk bijna 1 miljoen pond te zijn.