Heb je nog een paar ton op de bank staan en heb je geen idee wat je er mee moet? Tip van JaneAusten.nl: biedt mee op een deel van het manuscript van Jane Austens onvoltooide boek The Watsons, dat op 14 juli wordt geveild door Sotheby’s.

Het is een zeer bijzonder veilingstuk, zo meldt The Guardian, aangezien dit het enige manuscript is van Jane Austens romans – los van een aantal pagina’s van Persuasion – dat bewaard is gebleven. Helaas is het niet compleet. De eerste twaalf pagina’s werden tijdens de eerste wereldoorlog verkocht om geld in te zamelen voor het Rode Kruis. Deze pagina’s zijn nu eigendom van Pierpoint Morgan Library in New York, waar ze enige tijd geleden werden tentoongesteld. Frustrerender is het feit dat er zes pagina’s zijn verdwenen bij The University of London, die het manuscript in bewaring hadden. Dit gebeurde een jaar of zes geleden en ondanks een onderzoek zijn de pagina’s nog steeds spoorloos.
Naar schatting zal het overgebleven deel tussen de 200.000 en 300.000 pond op gaan brengen.

Ben je benieuwd naar het hele manuscript en andere manuscripten van Jane Austen. Ze zijn allemaal in hoge resolutie te bekijken op de Jane Austen Fiction Manuscript website.