Ben je op zoek naar kostuumdrama’s op dvd? Bekijk dan onze webshop!
Het is inmiddels een goede traditie geworden dat de NCRV ons iedere zomer verwend met fijne kostuumdrama’s. Daar beginnen ze dit jaar vroeg mee. Op vrijdag 3 juni wordt op Ned. 2 om 23.30 uur de film Emma uitgezonden. In deze film uit 1996 zien we Gwyneth Paltrow als Emma Woodhouse, de eigenzinnige koppelaarster die in twee uur tijd een paar wijze lessen leert.
En we worden nog meer verwend, want vanaf donderdag 30 juni, 20.55 uur kunnen we ons onderdompelen in Pride and Prejudice, de fantastische zesdelige serie uit 1995 met Colin Firth en Jennifer Ehle. Voor wie deze klassieker nog niet heeft gezien: kijken! En we horen graag wat je er van vindt.
Behalve deze Austen-verfilmingen worden we deze zomer getrakteerd op twee andere uitstekende Engelse kostuumdrama’s met heel wat bekende gezichten.

South Riding
Vanaf donderdag 9 juni 20.55 uur is de driedelige serie South Riding te zien. Daarin zien we Anna Maxwell Martin (Cassandra Austen in ‘Becoming Jane’) als energieke schoollerares die het aan de stok krijgt met de sombere landgoedeigenaar Robert Carne (David Morrissey, die we kennen als Colonel Brandon uit Sense and Sensibility 2008).

Sarah Burton, een zelfbewuste vrouw met moderne opvattingen keert terug naar haar geboortestreek Yorkshire om in South Riding hoofdonderwijzeres te worden op een meisjesschool. Sarah heeft ambitie en visie. Ze wil de gang van zaken op haar nieuwe school grondig aan te pakken en allerlei vernieuwingen doorvoeren.

Maar haar plannen zijn te wild voor de plaatselijke landeigenaar Robert Carne, die ook nog eens lid van haar schoolbestuur is. Ze komen regelmatig met elkaar in aanvaring. Tegelijkertijd voelen zij zich ook tot elkaar aangetrokken. Sarah komt erachter, dat Carne een vreselijk geheim met zich meedraagt De situatie wordt nog ingewikkelder als ze besluit om Carnes dochter Midge te helpen.

Het script werd geschreven door Andrew Davies, de man die in P&P 1995 Mr. Darcy een nat shirt bezorgde.

Downton Abbey
Vanaf zaterdag 25 juni om 20.10 uur zendt de NCRV de megasuccesvolle serie Downton Abbey uit. Daarin zien we onder andere Dan Stevens (Edward Ferrars in S&S 2008) en Hugh Bonneville (Brook Bridges in ‘Miss Austen Regrets’ en Mr. Bennet in ‘Lost in Austen’).

Downton Abbey is het landgoed van de Crawley-familie en het personeel. Sinds 1772 zijn de Crawleys als graven van Grantham met deze plek verbonden. De familie heeft een sterk besef van hun bevoorrechte positie en de lusten en lasten die dat met zich meebrengt. Robert, het hoofd van de familie, woont op het landgoed met zijn Amerikaanse vrouw Cora en hun drie dochters. Het welgestelde leven op Downton Abbey wordt mogelijk gemaakt door de inzet van het toegewijde personeel onder aanvoering van de butler. In Dowton Abbey komen de twee werelden samen. De serie speelt zich af in 1912, aan de vooravond van de Eerste Wereldoorlog

Alleen de trailer is al om kippenvel van te krijgen:

Waar kijk jij het meest naar uit? Laat het hier aan ons weten!