Ben je op zoek naar de locaties van Pride and Prejudice (1995) of andere Jane Austen verfilmingen? Die staan allemaal in de reisgids ‘Het Engeland van Jane Austen’. Dit boek kun je nu in onze webshop bestellen. Volg de Facebook-pagina en blijf op de hoogte!

Nog geen vakantieplannen? Wat dacht je van een pelgrimage langs alle locaties die gebruikt zijn bij het filmen van Pride and Prejudice? Of gewoon nieuwsgierig naar wat waar is opgenomen? JaneAusten.nl het even voor je op een rij. Krijg je vakantiekriebels, maar wil je deze pelgrimage niet alleen maken? Kijk dan eens op de website van P and P Tours, die geweldige reizen aanbiedt, volgepakt met alles wat met Pride and Prejudice ’95 te maken heeft.

Ga met ons mee op deze pelgrimage. We beginnen bij…

Longbourn In een van de eerste scènes ontmoet je Mrs Bennet, die opgetogen uit de kerk komt, omdat ze goed nieuws heeft gehoord: Netherfield is let at last! Deze kerk ligt naast Luckington Court in Chippenham, Wiltshire, dat in de serie dienst doet als Longbourn, het huis van de familie Bennet. Luckington Court is niet te bezichtigen, maar kan wel afgehuurd worden voor bruiloften en partijen. Zin in een feestje, iemand?

Edgcote House aka Netherfield Hall

Netherfield Park Een aardig optrekje voor een vrijgezel! Edgcote House werd gebouwd in 1754 voor Richard Chauncy, een rijke koopman. Zowel de buitenkant als het interieur is in de serie te zien. In 2005 stond het huis te koop: het ging voor maar liefst 30 miljoen pond over op een nieuwe eigenaar. Helaas is het privébezit, dus geen bezichtigingen!
De balzaal van Netherfield Blijkbaar viel de balzaal in Edgcote House wat tegen, want voor het filmen van het bal op Netherfield, werd gebruikgemaakt van de balzaal van Brocket Hall, Welwyn, Hertfordshire. Deze kast van een huis wordt tegenwoordig gebruikt voor feesten en partijen. Dit jaar zijn er verschillende ‘Evenings of Elegance’, waarbij het huis gebruikt wordt al decor voor ‘a magical house party in the rarefied environment of the Regency hall with lavish hospitality, traditional butler service and the finest food and wine.’

Lacock, hier klaargemaakt voor de opnames van Cranford

Meryton Het dorpje waar de dames Bennet graag naar toe wandelen om te kijken naar nieuwe bonnets of kleurige linten. Mr Darcy en Mr Wickham komen daar elkaar voor het eerst weer tegen. Meryton heet in werkelijkheid Lacock, een pittoresque dorpje in Wiltshire dat onderdeel is is van The National Trust. Omdat Lacock er zo op en top schattig Engels uitziet, wordt het met regelmaat gebruikt voor verfilmingen. Zo kennen we het onder anders uit Cranford en The Other Boleyn Girl. De kerk die er staat is gebruikt in verschillende Harry Potter-films.

Teigh Old Rectory, the humble abode van Mr Collins

Hunsford Parsonage Of Charlotte Lucas het echt zo comfortabel had in Hunsford Parsonage, kun je zelf ondervinden. The Old Rectory in Teigh, vlak bij Oakham, Rutland, werd in de serie gebruikt als ’the humble abode’ van Mr. Collins, maar is tegenwoordig een Bed and Breakfast. De prijzen zijn redelijk en laten we eerlijk zijn: wie wil er nu niet ontbijten in de ruimte waar Mr Darcy Elizabeth ten huwelijk vroeg? (hoe ongelukkig hij dat ook deed…)
Rosings Park Wees niet bang als je op bezoek gaat in Belton House: Lady Catherine de Bourgh woont er niet (meer). Dit landhuis in Grantham, Lincolnshire, was in de serie te zien als het optrekje van de weerbarstige adellijke dame, maar is tegenwoordig eigendom van de National Trust. Je kunt er dus veilig eens binnen kijken!
The Peak District De reis die Elizabeth met haar oom en tante Gardiner maakt, doet haar goed. Lekker uitwaaien in the Peak District, een van de mooiste gebieden van Engeland. Wil jij op dezelfde plek een frisse neus halen? Bezoek dan The Roaches bij Leek, Staffordshire.
Lambton Zowel Mrs Gardiner als Mr Darcy hebben goede herinneringen aan Lambton. De Inn waar Elizabeth en haar oom en tante verblijven, ligt niet in het denkbeeldige Lambton, maar in Chapel Street, Longnor, Buxton.

Lyme Park... of was het Pemberley?

Pemberley En dan ziet Elizabeth het huis dat haar thuis had kunnen worden, als ze het huwelijksaanzoek van Mr Darcy had aangenomen. Maar helaas! Het enige wat ze tijdens haar bezoek aan Derbyshire kan doen is genieten van het aanzicht van het huis, het park en een rondleiding door de huishoudster. Die laatste doet de rondleidingen niet meer, maar als je Pemberley – Lyme Park bij Disley, Stockport, Cheshire wilt bezoeken, ben je van harte welkom. Het huis is eigendom van de National Trust.

De salon in Sudbury Hall

Ga niet op zoek naar de lichte kamers die we kennen uit de serie. Het interieur van Lyme Park is niet gebruikt. De binnenscènes van P&P zijn gefilmd in Sudbury Hall, bij Ashbourne in Derbyshire. Ook eigendom van The National Trust (en open voor publiek) en tevens onderkomen van het Museum of Childhood.
London Terwijl Elizabeth denkt dat alle hoop verloren is, na de ‘elopement’ van haar zusje Lydia, gaat Mr Darcy op zoek in Londen. Deze scene is gefilmd in het Lord Leycester Hospital, Warwick, Warwickshire (zie de foto bovenaan dit bericht). Ook de scène bij de coach inn, waar Darcy een glaasje drank achterover slaat om zijn moed te verzamelen, is hier gefilmd. Het Hospitaal is geen ziekenhuis en volgens de website ook nooit geweest, maar bood een onderdak aan de armen en zieken. Het is open voor publiek.