Wie maandag nog geen plannen heeft en in Engeland is, of wie graag spontaan in een vliegtuig stapt, die kan aanstaande maandag naar een speciale tentoonstelling rond het werk van Jane Austen in de Bodleian Library in Oxford. Alleen op deze dag wordt een aantal manuscripten en eerste drukken tentoongesteld. Dit ter ere van de officiële opening van de The Jane Austen’s Fiction Manuscripts Digital Edition, een website waarop alle bewaard gebleven manuscripten van Jane Austen te bekijken zijn. JaneAusten.nl berichtte hier al eerder over.
Eén van de meest bijzondere dingen die er maandag te zien zijn, is het manuscript ‘Volume The First, een notitieboek waarin Jane de verhalen die ze als kind schreef verzamelde. Ze voltooide dit boek op 3 juni 1793, toen ze 18 was. Dit unieke boekje werd door de Bodleian in 1932 aangekocht voor 75 pond.
Een ander bijzonder manuscript is de kopie die Cassandra maakte van Sanditon, de laatste roman waar Jane Austen aan schreef. Ook zijn er alle eerste edities van Jane’s werk te zien, die eigendom waren van haar broer Edward Knight.
De tentoonstelling is maandag te zien in Bodleian Library, Divinity School van 10.00 tot 18.45 uur. Toegang is gratis.