Een oplettende bezoekster van deze website wees ons op het feit dat het boek ‘An Unrequited Love’ van Andrew Norman nu voor een prikkie te koop is bij boekhandel Het Martyrium in Amsterdam. Het is afgeprijsd van 26 euro naar 8 euro.
In An Unrequited Love suggereert de schrijver dat de zus van Jane Austen, Cassandra, ervoor gezorgd heeft dat Jane niet kon trouwen met de grote liefde van haar leven.

Jane Austen is regarded as one of the greatest novelists in the English literary canon, and recent film and television adaptations of her works have brought them to a new audience almost 200 years after her untimely death. Yet much remains unknown about her life, and there is considerable interest in the romantic history of the creator of Elizabeth Bennett and Mr. Darcy. Andrew Norman’s account of her life breaks new ground by proposing that she and her sister, Cassandra, fell out over a young clergyman, who he identifies for the first time. He also suggests that, along with the Addison’s Disease that killed her, Jane Austen suffered from TB. Written by a consummate biographer and endorsed by Diana Shervington, a descendent of one of Austen’s brothers, this is a must-read for all lovers of the author and her works.

Het boek was vanaf publicatie direct omstreden. Velen vonden het onderzoek van Norman teveel bestaan uit giswerk en het idee dat Cassandra de brieven van haar zus na diens dood verbrandde om een grote ruzie te verbergen, absurd.
Voor 8 euro kun je nu je eigen mening vormen. Je vindt Het Martyrium aan de Van Baerlestraat 170-172 in Amsterdam.