unrequitedloveDr. Samual Blackall en niet Tom Lefroy zou de grote liefde uit Jane Austens leven zijn.  Deze geliefde zou gezorgd hebben voor een breuk in de relatie tussen Jane en haar zus Cassandra. Dat beweert biograaf Andrew Norman in het boek ‘Jane Austen; an unrequited love’.

Over Samual Blackall werd al eerder geschreven als mogelijke huwelijkskandidaat voor Jane Austen. Hij en Jane ontmoette elkaar in de zomer van 1798, toen Blackall bij de Austens buren, de familie Lefroy, verbleef. Tot een aanzoek is het echter nooit gekomen. Wel schreef Blackall in een brief aan een vriend:

“It would give me particular pleasure to have the opportunity of improving my acquaintance with that family – with the hope of creating to myself a nearer interest.

‘But at present I cannot indulge any expectation of it.”

Jane zou dit als een afwijzing hebben gezien. Maar het lijkt er volgens Norman op dat de twee elkaar weer ontmoettenin de zomer van 1802, aan de kust in Devon. De onbekende geestelijke die Jane daar ontmoet zou hebben en op wie zij verliefd zou zijn geweest, waar al vaker over is geschreven, is volgens Norman niemand anders dan diezelfde Samual Blackall. De onbekende geestelijke zou namelijk zijn broer hebben bezocht, die als dokter werkte in Totnes. Uit Normans onderzoek blijkt dat een zekere dr. John Blackall daar als dokter werkte – niemand anders dan de broer van Samual.

Andrew Norman denkt dat Cassandra alle correspondentie tussen haar en Jane Austen van na die periode heeft verbrand om een ruzie tussen de twee zussen te verbergen. Het verhaal ‘The Watsons’, dat Jane Austen twee jaar later schreef, zou hier ook over gaan.

Meer over dit boek vind je in een artikel van de Daily Mail en de Telegraph. Austenblog vindt het allemaal maar niks. Lees hier wat zij schrijven over dit boek en de artikelen.

‘Jane Austen; an unrequited love’ is nu te bestellen bij Bol.com via onderstaande link.
Jane Austen
Jane Austen
Dr Andrew Norman