Ga je in coronatijd liever nog niet de deur uit voor een Jane Austen lezing? Dan kun je op 7 juli terecht bij het Amsterdamse Bureau Boeiend. Spreker Liesje Schreuders van dit bureau, dat cursussen en excursies verzorgt over kunst en literatuur, geeft op die datum een online lezing over onze favoriete Britse schrijfster.

Historisch perspectief

Tijdens de twee uur durende lezing zal Schreuders het werk van Austen in historisch perspectief plaatsen. Speciale aandacht heeft ze volgens de aankondiging op de website van Bureau Boeiend voor de psychologie van Austens karakters. “Want als er één thema is dat meesterwerken als Pride and Prejudice, Persuasion en Mansfield Park met elkaar verbindt, dan is het de vorming van het individu onder invloed van sociaaleconomische veranderingen.”

En die sociaaleconomische veranderingen mochten er wezen volgens Schreuders. Want terwijl predikantsdochter Jane ogenschijnlijk een kalm en rustig plattelandsleven leidde, woedden op het continent de Napoleontische oorlogen. Tegelijkertijd hadden maatschappelijke omwentelingen grote invloed op het leven van iedere dag. En in het rurale Engeland was de industriële revolutie al begonnen.

Liesje Schreuders

Spreker Liesje Schreuder van Bureau Boeiend is schrijver en docent literatuurgeschiedenis en Nederlands. Zij studeerde cum laude af in de literatuurwetenschap aan de Universiteit van Amsterdam. Ook was ze eindredacteur van Arabesken, het tijdschrift van het Louis Couperus Genootschap.

Deelname

De lezing wordt gehouden op dinsdag 7 juli, van 16.00 – 18.00 uur. Je volgt de lezing via je computer of tablet. Schreuder verlucht haar verhaal met beeldmateriaal. Deelnemers kunnen vragen stellen.

Kaarten kosten 9 euro en zijn online te koop via de website van Bureau Boeiend.