Altijd goed om het oude jaar af te sluiten en het nieuwe jaar te beginnen met een paar heerlijke Austen-verfilmingen en andere (kostuum)drama’s. Helaas valt ‘de buit’ dit jaar wat tegen, maar er blijft genoeg over om van te genieten. Zet je recorder op scherp!

Dinsdag 24 december 2019

Beauty and the Beast, 18.30 uur, BBC1. Oké, misschien niet echt een kostuumdrama, maar wat een feest voor het oog! Emma Watson (Hermione uit Harry Potter) en Dan Stevens (Edward Ferrars uit Sense & Sensibility 2008 en Matthew Crawley uit Downton Abbey) als de schoonheid en het beest. Heerlijke muziek, prachtige aankleding en een fijn einde voor dat echte kerstgevoel.

Great Expectations, 00.15 uur, BBC2. Klassieker van Dickens met een fantastische cast, waaronder Douglas Booth als Pip, die we eerder zagen als Mr Bingley in Pride and Prejudice and Zombies.

Woensdag 25 december 2019 (Eerste Kerstdag)

Call the Midwife Kerstspecial 2019, 20.00 uur, BBC1. De kerstspecial van het razend populaire Call the Midwife is al jaren vaste prik op Eerste Kerstdag. Deze keer blijven de zusters van Nonnatus House niet in Poplar, maar gaan ze aan het werk op de Schotse Outer Hebrides. Zakdoekjes gegarandeerd nodig. Op 29 december te zien op BBC First met Nederlandse ondertiteling.

Donderdag 26 december 2019 (Tweede Kerstdag)

Florence Foster Jenkins, 00.00 uur, BBC2. Hartverwarmende (en waargebeurde) tragikomedie over de zangaspiraties van de van zangtalent gespeende Florence Foster Jenkins. Met Meryl Streep in een fantastische hoofdrol en Hugh Grant in een subtiele bijrol.

Vrijdag 27 december 2019 (Austen-dag)

Becoming Jane, 15.15 uur, BBC2. Romantische, heel losjes op de realiteit gebaseerde biopic over Jane Austens eerste liefde. Met Anna Hathaway als de jonge Jane en James McAvoy als de charmante Tom Lefroy.

Emma, 17.05, BBC2. Je hoeft na Becoming Jane niet weg te zappen, want BBC2 gaat meteen door met Emma, de verfilming uit 1996 met Gwyneth Paltrow als Emma Woodhouse.

Zaterdag 28 december 2019

The Great Gatsby, 22.10 uur, SBS9. Wervelend drama van regisseur Baz Luhrmann naar de klassieker van F. Scott Fitzgerald. Met Leonardo DiCaprio in de rol van de grote Gatsby.

The Imitation Game, 23.40 uur, NPO2. Deze rommelen we dit lijstje in omdat het gewoonweg zo’n goede film is met een heleboel fijne acteurs. Benedict Cumberbatch als wiskundige en computerpionier Alan Turing in een spannend maar ook hartverscheurend drama. En ze dragen kostuums … dus kostuumdrama, toch?

Zondag 29 december 2019

Saving Mr Banks, 16.00 uur, BBC2. Ontroerende en komische film over hoe Walt Disney de schrijfster van Mary Poppins, P.L. Travers, zo ver krijgt dat hij haar werk mag verfilmen. Met een fantastische hoofdrol voor Emma Thompson.

Call the Midwife Kerstspecial 2019, 19.30 uur, BBC First. Voor wie de Midwifes graag Nederlands ondertiteld ziet.

Woensdag 1 januari 2020

Gone with the Wind, 13.40 uur, Net5. Frankly my dears, we do give a damn. Klassieker die je gezien moet hebben!

The Sound of Music, 15.30 uur, BBC1. Wie kan er ooit genoeg krijgen van Fraulein Maria en kapitein Von Trapp?

Zondag 5 januari 2020

Call the Midwife, aflevering 1, seizoen 9, 21.00 uur, BBC1. Begin het nieuwe jaar goed met het nieuwe seizoen van Call the Midwife. Vanaf 22 januari met Nederlandse ondertiteling te zien op BBC First.

Heb jij nog tips?

Hebben we iets over het hoofd gezien? Heb jij nog kijktips die je graag wilt delen? Laat het ons weten in een reactie!

JaneAusten.nl wenst je een fantastische Kerst en alvast het allerbeste voor 2020!

© Foto: Neal St.