Move over Colin Firth met je vijverscene en je sexy natte hemd. De nieuwe 8-delige TV-serie Sanditon belooft een stuk onstuimiger te worden dan we van de gemiddelde Jane-Austenverfilming gewend zijn. De journalisten die afgelopen week aanwezig waren bij de presentatie van de trailer en de eerste aflevering noteerden in ieder geval al drie skinny-dippende kerels.

Behalve de gulle portie mannelijk naakt komen in de eerste aflevering, die deze herfst wordt uitgezonden op ITV, nog meer zaken aan bod die je niet meteen met Jane Austen zult associëren. Zo wordt er flink geknokt in de trailer en zit in de eerste aflevering een seks-scene in het bos. Daarnaast is er aandacht voor racisme en slavernij: een van de personages is Miss Lambe, gespeeld door Crystal Clarke, een zwarte erfgename uit de ‘West Indies’ wiens moeder een tot slaaf gemaakte was. Ze is een van de originele personages die Jane Austen bedacht.

Eerlijk over seks

Over de seks in de serie is Davies tijdens de presentatie heel eerlijk: “I like to write it and I like to watch it”, zegt de schrijver die ook Colin Firth in zijn natte overhemd hees in de eveneens door hem bewerkte serie Pride & Prejudice uit 1995. Dat die scene niet in het boek zat, maakt Davies niet uit: “If it’s not there, I think ‘let’s put some in.'”

Naakt

Dat er meer mannelijk dan vrouwelijk naakt in zit – hoofdpersonage Charlotte Heywood (gespeeld door Rose Williams) neemt ook een duik in zee, maar doet dat kuis gekleed en vanuit een badkoets – heeft volgens Davies ook te maken met de tijd waarin we nu leven. Tegen de Guardian zegt hij: “Female nudity can be a contentious area so one feels comfortable not [including it].” Rose Williams vond dat niet erg: “For so long it has been the norm for women to expose their bodies, so the shift is needed.”

Vrije hand

Dat Davies voor Sanditon meer nog dan bij P&P 95 aan de haal is gegaan met het originele boek was noodzakelijk. Jane Austen voltooide van deze roman maar 11 korte hoofstukken voor ze stierf in 1817. In dat originele materiaal worden de personages neergezet maar is er nog maar amper sprake van een plot. Volgens de 82-jarige Davies was het op na de eerste helft van de eerste aflevering. Daarna had hij de vrije hand.

‘Purists will hate it’

De acteurs staan helemaal achter de aanpak van Davies. Die betrok ze bij de totstandkoming van de verschillende scenes: “It was very much a team job. We just sat around talking and thinking and saying, ‘Dare we do that? Yeah!’” Acteur Jack Fox, die Riviera speelt, vult aan: “It’s a new take which lets people feel the people back then weren’t so different.” Bang voor kritiek zijn de makers niet. “I suspect the purists will hate it but we’re in the entertainment business”, vindt actrice Anne Reid, die de rol van de formidabele weduwe Lady Denham voor haar rekening neemt.

Wijze raad

Op internet zorgden die puristen inderdaad al voor de nodige reuring. Van commentaar op de kleding tot afschuw over de moderne songtrack die de spraak deels overstemd, overal is al kritiek op te horen. Ze kunnen, als ze de hele serie gaan bekijken, maar beter de wijze raad ter harte nemen die vader Heywood in het begin van de trailer aan zijn dochter Charlotte meegeeft: ‘These seaside resorts can be odd places’. Hoewel wij in de trailer een beetje de voor Jane’s boeken zo kenmerkende humor missen zijn we het vooralsnog eens met Charlotte’s antwoord: ‘That sounds stimulating.”

Te zien in Nederland?

Sanditon is deze herfst te zien op de Britse zender ITV. De Telegraaf meldde dat de serie in Nederland te zien zal zijn op BBC First. Volgens de webcaremedewerkers van de zender die we via Facebook benaderden was daar echter bij de zender nog niets van bekend.

Bronnen: BBC News, Radio Times, The Guardian.