Het Jane Austen’s House Museum in Chawton kan een originele brief van Jane Austen aan haar collectie toevoegen. Het is gelukt de benodigde 10.000 pond op te halen die nog nodig was om de brief, die Jane in 1814 schreef aan haar nichtje Anna Austen, aan te schaffen.

Een groot deel van de benodigde 35.000 pond had het museum al bij elkaar gesprokkeld via gulle gevers en fondsen. Voor de laatste 10.000 pond deed het museum een beroep op Jane Austen fans via inzamelwebsite JustGiving.com. De inzamelactie, die vandaag afloopt, bracht toe nu toe 10.169,93 pond op.

229 gulle gevers voor brief

De 229 giften waren zowel afkomstig van zowel privépersonen als van Jane Austen-verenigingen uit de hele wereld. Uit de opmerking die de gulle gevers plaatsen bij hun gift blijkt hoe belangrijk zij vinden dat de brief bij het museum terecht komt. Jim Bertoia schonk bijvoorbeeld 20 pond en schrijft: “Just a small contribution to help obtain this important piece of literary history for the public domain.” Maar mensen doneren ook vanwege de persoonlijke band die ze met Jane voelen, zoals Sharon Legg. Ze schrijft: “In memory of Jane Austen a legendary writer, loving sister and my spirit guide.”

‘Not prim at all’

In een gesprek met BBC news vertelt Collections Manager Sophie Reynolds van het Jane Austen’s House Museum dat ze de steun van het publiek als “overwhelming” heeft ervaren. Ze legt ook uit waarom de brief zo kostbaar is. Dat komt volgens haar omdat veel brieven na de dood van Jane (door haar zus Cassandra) zijn vernietigd. De schaarse bewaard gebleven exemplaren zijn volgens Reynolds “incredibly valuable”. Ook omdat ze ons op een andere manier laten kennismaken met Jane: “It shows a different side to her – just chatting about daily life. It’s a real personal insight into who she was as a woman – not prim at all; witty, funny and normal.”

Verknipt

Eigenlijk krijgt het museum maar een deel in handen van de brief die Jane op 29 november schreef tijdens een bezoekje aan Londen. De hele brief is ooit in vijf stukken geknipt. 2 zijn verloren gegaan en eentje is in bezit van de British Library. Het begindeel van de brief die het museum nu gaat aanschaffen komt uit privébezit.

Inhoud

In de 40 regels tellende briefdeel schrijft Jane onder andere over haar familie: ‘I like first Cousins to be first Cousins, & interested about each other. They are but one remove from Br. & Sr.’ Ook vertelt ze vilein over een theaterbezoekje: ‘I took two Pocket handkerchiefs, but had very little occasion for either.’ Ook gaat het over het huis waar Jane samen met haar zus en moeder woont in Chawton (Hampshire), tegenwoordig Het Jane Austen House Museum.

Nummer 13

In het museum kon je naast Jane’s beroemde schrijftafeltje, juwelen en andere persoonlijke memorabilia al 12 originele brieven van de schrijfster bekijken. Binnenkort worden dat er dus 13.