Nog maar een paar goedgeefse donateurs heeft het Jane Austen’s House Museum in Chawton nodig, dan kunnen ze een originele brief van Jane Austen aan hun collectie toevoegen. De brief die Jane in 1814 schreef aan haar nichtje Anna Austen, kost 35.000 pond.

Een groot deel heeft het museum al bij elkaar gesprokkeld, onder andere met hulp van het National Lottery Heritage Fund. Voor de laatste 10.000 pond doet het museum een beroep op Jane Austen fans uit de hele wereld via inzamelwebsite JustGiving.com. Al 88 procent van het benodigde bedrag is gedoneerd. Het museum heeft nog tot 31 juli om de resterende bedrag binnen te halen. 

Verknipt

Voor die 35.000 pond krijgt het museum straks eigenlijk maar een deel van de brief die Jane op 29 november schreef tijdens een bezoekje aan Londen. De hele brief is ooit in vijf stukken geknipt. 2 stukken zijn verloren gegaan en eentje is in bezit van de British Library. Van de twee delen die privé-bezit zijn, is er nu een, het begindeel, te koop. In die eerste 40 regels schrijft Jane onder andere over haar familie: ‘I like first Cousins to be first Cousins, & interested about each other. They are but one remove from Br. & Sr.’ Ook vertelt ze vilein over een theaterbezoekje: ‘I took two Pocket handkerchiefs, but had very little occasion for either.’

Brief nr. 13

In de brief gaat het ook over het huis waar Jane samen met haar zus en moeder woont in Chawton (Hampshire). Tegenwoordig is dat Het Jane Austen House Museum waar je vele persoonlijke bezittingen en memorabilia kunt aanschouwen. Naast haar beroemde schrijftafeltje, juwelen en eerste drukken bevat de collectie al 12 originele brieven van de schrijfster. Met jouw hulp kunnen dat er dus 13 worden.

Doneren kan via JustGiving.com.