Geachte Mr Knightley … een boek met zo’n titel MOET wel iets met Jane Austen te maken hebben. In deze debuutroman van Katherine Reay probeert de 23-jarige Samantha Moore zichzelf en haar plek in de wereld te vinden en wordt daarbij geholpen door een anonieme sponsor, ene Mr. Knightley. Benieuwd naar dit boek? Lees verder voor de recensie en doe mee aan onze prijsvraag. We mogen van uitgeverij Kok 3 exemplaren van deze roman weggeven!

Recensie

Door Karin Quint

Voor Samantha Moore is niets in het leven eenvoudig. Al bijna haar hele leven trekt ze van pleeggezin naar pleeggezin. Vrienden heeft ze niet, maar waarom zou je die ook nodig hebben als je de boeken van Jane Austen hebt? Sam vindt het moeilijk om contact met anderen te maken en verschuilt zich achter citaten van haar literaire helden om haar verlegenheid te maskeren.

George Knightley

Maar alles wordt anders wanneer ze van een stichting een studiebeurs aangeboden krijgt om journalistiek te studeren. Er is slechts 1 voorwaarde: ze moet de oprichter van de stichting via brieven op de hoogte houden van haar vorderingen. Hij noemt zichzelf George Knightley (naar de held uit Jane Austens Emma). En hij schrijft nooit terug.

Hartverwarmend

Driekwart jaar volgen we in Geachte Mr. Knightley de reis van Sam naar liefde, vrijheid en geluk. Wat in eerste instantie lijkt op een briefroman is eigenlijk een dagboek, waarin we lezen hoe Sam stukje bij beetje zichzelf leert kennen en zich openstelt voor anderen. Het is geen gemakkelijk proces, verwacht dan ook geen luchtig verhaal. Maar Geachte Mr. Knightley is wel hartverwarmend en dat komt doordat Katherine Reay ons meeneemt in iedere stap die Sam zet. Als lezer kun je niet anders dan van deze onzekere, zoekende jonge vrouw houden.

Klein beetje een anticlimax

In iedere brief aan Mr. Knightley geeft Sam iets meer van zichzelf bloot. Daardoor leren we haar goed kennen, maar het heeft ook iets ongemakkelijks (want wie zit er aan de ontvangende kant?) en is daardoor niet altijd geloofwaardig. En de uiteindelijke onthulling van de identiteit van Sams mysterieuze sponsor is wellicht een beetje een anticlimax. Maar dat doet verder weinig af aan het feit dat Geachte Mr. Knightley een heerlijk meeslepend verhaal is (in een uitstekende vertaling van Tineke Tuinder-Krause) dat je niet snel onberoerd zal laten.

Austen-citaten

Voor Austen-liefhebbers heeft Geachte Mr. Knightley nog iets extra’s: de vele verwijzingen naar Jane Austens romans en personages zijn leuk om te ontdekken, hoewel de citaten in de Nederlandse vertaling soms wat minder goed te herkennen zijn voor wie Austens boeken in het Engels leest.

Kopen?

Geachte Mr. Knightley is te koop via je boekhandel en bij Bol.com.

Prijsvraag

Wij mogen van Uitgeverij Kok 3 exemplaren van Geachte Mr. Knightley weggeven! Wil jij kans maken? Geef dan antwoord op onderstaande vraag en vul je naam en e-mailadres in. Je kunt meedoen t/m woensdag 6 juni.

Helaas, je kunt niet meer aan deze prijsvraag meedoen.