Door Karin Quint

‘Three or four families in a country village is the very thing to work on’, schreef Jane Austen ooit als advies aan een nichtje met schrijfaspiraties. Het is een advies dat schrijfster Julie Klassen in haar Ivy Hill-romans ruimschoots ter harte heeft genomen. Ook in het tweede deel, De dames van Ivy Cottage, draait het om het wel en wee van de inwoners van het idyllische dorpje Ivy Hill.

Mannelijke aandacht

In De dames van Ivy Cottage volgen we de dagelijkse beslommeringen van drie jonge, ongetrouwde vrouwen: Rachel Ashford, van goede komaf maar een flink stuk gedaald op de sociale ladder; Mercy Grove, die de cottage van haar ouders heeft omgetoverd tot een meisjesschool en meer ambities heeft; en Jane Bell, een jonge weduwe die nog niet over het verlies van haar echtgenoot heen is. De drie vriendinnen hebben geen tekort aan mannelijke aandacht, maar moeten ze voor zekerheid kiezen of toch voor de liefde?

Kapitein Wentworth

Schrijfster Julie Klassen geniet wereldwijd succes met haar regency-romans. Ze heeft zich overduidelijk laten inspireren door Jane Austen met haar verhalen over jonge vrouwen die op zoek zijn naar een geschikte levenspartner. Toch is Klassen niet te vergelijken met Austen, daarvoor zit er onder meer te weinig humor en ironie in haar werk. Dat neemt niet weg dat De dames van Ivy Cottage je een paar heerlijke uurtjes kan bezorgen. En voor de Austen-fans zitten er leuke verwijzingen in naar het werk van hun favoriete schrijfster – een van de mannelijke helden uit het verhaal neemt zelfs een voorbeeld aan kapitein Wentworth uit Persuasion.

Intriges

De Nederlandse vertaling had wel wat meer aandacht mogen hebben; hier en daar schemert de originele Engelse tekst nog te veel door de Nederlandse tekst heen, en dat kan afleiden. Maar wie zich daar niet aan stoort, kan zich heerlijk even onderdompelen in het leven in Ivy Hill. Door de vele intriges en dorpsgeheimen blijft De dames van Ivy Hill tot op de laatste bladzijden boeien: wie krijgt wat hij of zij verdient en wie niet?

De dames van Ivy Cottage is nu te koop in de boekhandel en bij Bol.com.

Doe mee aan onze prijsvraag

Je kunt nog t/m zondag 4 maart meedoen met onze Ivy Hill-prijsvraag en kans maken op een Ivy Hill-boekenpakket of het eerste boek uit de serie: De herberg van Ivy Hill.