Zet je recorder op scherp: morgenochtend (zaterdag 30 december 2017) zendt BBC2 de documentaire Jane Austen: Behind Closed Doors uit, gevolgd door de film Mansfield Park. De documentaire begint om 11.35, de film om 12.35 uur.

Achter gesloten deuren

Jane Austen: Behind Closed Doors is een feest voor het oog. Historica Lucy Worsley neemt je mee naar locaties waar Jane Austen gewoond heeft en waar ze op bezoek ging. Ze laat zien hoezeer Austens werk beïnvloed werd door de kringen waarin ze zich begaf. Voor de doorgewinterde Austen-liefhebber zal er weinig nieuws te horen zijn, maar de beelden zijn schitterend. Bovendien weet Worsley in huizen binnen te komen die normaal gesproken gesloten zijn voor publiek, zoals Ash Rectory en Godmersham Park.

Mansfield Park

Om 12.35 uur volgt de bioscoopfilm Mansfield Park uit 1999, geregisseerd door Patricia Rozema. Hoewel Rozema zich behoorlijk wat vrijheden veroorlooft in deze verfilming van Austens roman, geeft ze de sfeer en  de onderliggende maatschappelijke ontwikkelingen uitstekend weer. Met Frances O’Connor als Fanny Price en Jonny Lee Miller als Edmund Bertram.