De Vlaamse zender Eén zendt zaterdag (26 augustus) om 20.40 uur de film ‘Becoming Jane’ uit. In deze biopic zien we hoe de jonge Jane Austen voor het eerst in haar leven verliefd wordt, op de Ierse rechtenstudent Tom Lefroy. En hoe deze verliefdheid haar inspireert tot het schrijven van Pride and Prejudice.

Is Becoming Jane waargebeurd?

Deze film is zeer (maar dan ook zeer) losjes gebaseerd op de werkelijkheid. Jane Austen leerde op 20-jarige leeftijd inderdaad Tom Lefroy kennen. Hij was familie van Janes goede vriendin Madam Anne Lefroy. In een van haar brieven schrijft Jane over hoe ze met Tom op een dansavond schandalig flirtte. Maar voordat het echt serieus werd tussen de twee, vertrok Tom (of werd teruggestuurd) naar Londen. Deze schamele feiten vormen de basis voor Becoming Jane.

Waar gaat de film dan over?

In Becoming Jane gaat het veel verder dan flirten tussen de jonge Jane en Tom. Gesuggereerd wordt dat hij de grote liefde van haar leven was, en de inspiratiebron voor haar latere werk.

Op de website van Eén staat:

Engeland, eind 18e eeuw De twintigjarige domineesdochter Jane Austen is niet van plan om -zoals veel jonge vrouwen in die tijd- een rijke man te zoeken en thuis te blijven voor de kinderen. Jane is schrijfster en wil leven van haar pen. Wanneer ze wordt voorgesteld aan Mr. Wisley, de neef van de steenrijke Lady Gresham, wijst ze hem af. Jane voelt zich aangetrokken tot de avontuurlijke Ier Thomas Lefroy, een knappe, maar arme advocaat in wording. Thomas is echter geheel afhankelijk van een rijke oom die rechter is en grootse plannen met hem heeft…

Kijken of niet kijken?

Kijken! De chemie tussen hoofdrolspelers Anne Hathaway (Jane Austen) en James McAvoy (Tom Lefroy) is een genot om te zien. Bovendien spelen er een aantal zwaargewichten in deze film mee, zoals Maggie Smith (Downton Abbey, Harry Potter) als de formidabele Lady Gresham en Julie Walters (Harry Potter, Billy Elliot) als Mrs Austen.

Twijfel je nog? Bekijk dan nu de trailer: