Bij de Bodleian Library in Oxford is vandaag de tentoonstelling ‘Which Jane Austen?’ geopend. Met deze tentoonstelling laat de bibliotheek zien dat de perceptie die veel mensen hebben van Jane Austen niet klopt.

Aan de hand van manuscripten en voorwerpen wordt getoond dat Austen een ambitieuze zakenvrouw was, die wist wat er in de wereld speelde en daar de inspiratie voor haar werk vond. De tentoonstelling is te zien tot en met 29 oktober 2017.

Manuscripten en brieven

Te zien zijn de manuscripten van The Watsons en Sanditon, het jeugdwerk Volume the First, Janes schrijfkist, eerste drukken van haar boeken en een aantal brieven. Ook bijzonder is het logboek van haar broer, kapitein Frank Austen, waarin hij de slag bij Trafalgar en de dood van Admiraal Nelson beschrijft.

Verschillende instellingen hebben voor deze tentoonstelling hun Austen-schatten beschikbaar gesteld, waaronder Chawton House Library, Jane Austen’s House Museum, het National Maritime Museum en de John Murray Archive.

Writer of the world

Curator van de tentoonstelling is Austen-deskundige professor Kathryn Sutherland. Zij zegt: “Contrary to popular belief, Jane Austen was no retiring country mouse. And while it is assumed that, as an 18th-century female, her context was local and her outlook parochial, Austen was always very much a writer of the world.”

Waar te zien?

De tentoonstelling is te zien in de St Lee Gallery van Weston Library (onderdeel van de Bodleian Library) aan Broad Street in Oxford, geopend op ma.-za. 10-17 en zo. 11-17 uur. Toegang is gratis.

Lezingen

De Bodleian organiseert ook twee lezingen. Tijdens Reconstructing Jane Austen’s Silk Pelisse op 5 juli horen bezoekers wat onderzoek naar Austens pelisse (lange damesjas) aan informatie heeft opgeleverd over zowel het kledingstuk als de drager ervan.

Tijdens Jane Austen in the Literary Market Place op 20 juli wordt het verhaal verteld achter de enige cheque (van 38 pond, 18 shilling en 1 penny) die Jane Austen kreeg van haar uitgever John Murray.

Beide lezingen zijn gratis toegankelijk, maar het is aan te raden om een plaats te reserveren. Dat kan via de website van de Bodleian.

Bronnen: Bodleian Library en Fine Books Magazine