De 2-pondmunt met Jane Austens silhouet is nog niet in omloop, maar je kunt ‘m nu wel al kopen in een bijzondere uitgave. The Royal Mint biedt de munt sinds vorige week aan in zijn webshop. Goed nieuws: je kunt ‘m ook vanuit Nederland en België bestellen.

De nieuwe 2 pondmunt komt vanaf 18 juli in omloop. The Royal Mint verspreidt de munt in beperkte oplage op Jane Austens sterfdag in de omgeving van Basingstoke (waar ze in Steventon werd geboren) en Winchester (waar ze stierf). Later in het jaar wordt een groter aantal munten in omloop gebracht.

De munten die je nu via The Royal Mint kunt kopen, zijn van mooiere kwaliteit dan de munt die je straks in je portemonnee doet. De goedkoopste is de Brilliant Uncirculated-versie. Je betaalt hier het vijfvoudige voor van de nominale waarde: 10 pond. Voor verzending naar Nederland komt daar nog eens 12,50 pond bovenop.

She is such a fundamental part of literary history, even more so now that she will be in the hands and minds of the nation on a coin.

Ontwerper Dominique Evans

Wil je iets extra bijzonders?

Als je ‘Brilliant Uncirculated’ niet bijzonder genoeg vindt, kun je ook kiezen voor Silver Proof (67,50 pond), Silver Piedford (110 pond) of Gold Proof (830 pond). Deze munten zijn in een mooi doosje verpakt. Bezoek voor een overzicht van Austen-munten de webshop van The Royal Mint.

Wie heeft de munt ontworpen?

De munt is ontworpen door Dominique Evans, een van de grafisch ontwerpers van The Royal Mint. Dit eerst de eerste munt die ze heeft ontworpen die in omloop komt. Zij vertelt over het ontwerp:

“A silhouette of Jane is central to the design. She is such a fundamental part of literary history, even more so now that she will be in the hands and minds of the nation on a coin. I felt it appropriate to have the writer at the heart of the design, maintaining the air of simplicity and grace she deserves.

I thought it fitting to place a frame around her silhouette, and, as this coin is bicolour, it effortlessly lends itself to this feature. To complete the design, stripes have been placed underneath the text to set the frame, as though on a Regency-era wall.”

En hoe zit het met het 10-pondbiljet?

Voor het eerst in de Engelse geschiedenis wordt een historisch figuur zowel op een munt als op een bankbriefje afgebeeld (los van de heersende vorst). Het nieuwe 10-pondbiljet met Jane Austens beeltenis wordt op 18 juli (Jane Austens sterfdag) gepresenteerd in de kathedraal van Winchester en komt in september in omloop.