2017 is een bijzonder Jane Austen jaar. We herdenken dat Austen 200 jaar geleden stierf, maar vieren vooral haar leven en haar werk. Schrijfster Anke Werker en illustrator Sanne van der Bruggen doen dat met hun maandelijkse column ‘Happy Jane Year’. Dit is de zevende aflevering.

Hoog tijd om hier eens stil te staan bij de held der helden. Mysterieus, intelligent, knap, rijk en een echte gentleman. Met een prachtig landgoed en een onberispelijke reputatie. Dat kan maar één iemand zijn natuurlijk: Fitzwilliam Darcy.

Wat mogen we Jane Austen dankbaar zijn voor het creëren van Mr Darcy. Met hem schiep ze misschien wel de meest geprezen literaire held ooit. Zijn hoge jaarsalaris, zijn landhuis Pemberley en zijn knappe uiterlijk maken de mannelijke hoofdpersoon van Pride and Prejudice voor velen onweerstaanbaar. Het feit dat hij koel, afstandelijk en onbereikbaar is, doet daar niets aan af.

Goede match

Integendeel. Die eigenschappen zijn nodig om zijn grootste troef te kunnen uitspelen. Darcy is namelijk ook gevoelig en in staat tot zelfreflectie. Hij trekt zich de kritiek van Elizabeth (na zijn onbeholpen eerste huwelijksaanzoek) aan. Hij leert op een pijnlijke manier dat een intelligente, doortastende, levenslustige vrouw met gevoel voor humor zich niet laat overtuigen door wat op papier een goede match lijkt. Rijkdom en status zijn niet genoeg om haar hart te veroveren. Als hij haar voor zich wil winnen, zal hij moeten veranderen. Het inlevingsvermogen, de aandacht en de daadkracht die in de tweede helft van Pride and Prejudice kenmerkend zijn voor Darcy’s gedrag, blijken veel aantrekkelijker.

Lees verder onder de illustratie

Ieder een eigen Darcy

Pride and Prejudice is door de jaren heen meerdere malen verfilmd. En telkens is de belangrijkste vraag daarbij geweest welke acteur gestalte zou geven aan Mr Darcy. Iedere generatie lezers en kijkers heeft daarmee een eigen vleesgeworden Darcy: van Laurence Olivier in 1940, Colin Firth in 1995 en Matthew Macfadyen in 2005 tot Sam Riley in Pride and Prejudice and Zombies in 2016.

Darcy is van alle tijden. En, hoewel hij al zo’n tweehonderd jaar meeloopt, nog altijd in de bloei van zijn leven. Dank, Jane Austen. Dank voor Darcy!

Over de makers van Happy Jane Year

Boekenmakers en boekenliefhebbers, dat zijn Anke Werker (schrijver) en Sanne van der Bruggen (illustrator) al zo lang ze zich kunnen herinneren. En bewonderaars van Jane Austen. Samen belichten ze hier van maand tot maand ‘Something very Austen’ en brengen daarmee hun fascinatie en liefde voor de schrijfster tot leven in woord en beeld.