Jammer voor wie deze zomer naar Engeland gaat: je kunt geen 10 pondbiljetten met de afbeelding van Jane Austen spenderen. Het bankbiljet wordt weliswaar op 18 juli (Janes sterfdag) onthuld in Winchester Cathedral (waar ze begraven ligt), maar komt pas in september in circulatie.

Dat heeft de Bank of England bekendgemaakt op zijn website. Behalve op een bankbiljet, komt Janes afbeelding ook te staan op een nieuwe 2 pond-herdenkingsmunt. Wanneer deze munt wordt uitgegeven is nog niet bekend.

De eerste

Jane Austen is de eerste historische figuur, los van regerende vorsten, wier beeltenis op zowel een munt als een bankbiljet staat. Op de munt komt haar silhouet te staan, op het bankbiljet zien we een victoriaanse ‘ge-airbrushte’ versie van het portret dat Cassandra Austen van haar zus maakte. Op het biljet komt eveneens een citaat uit Pride and Prejudice te staan (‘I declare after all there is no enjoyment like reading!’), en afbeeldingen van een figuur die Elizabeth Bennet moet voorstellen, Godmersham Park – het huis van Janes broer Edward, en Jane Austens schrijftafeltje.