Het Jane Austen Centre in Bath krijgt binnenkort een heel bijzonder cadeau: een vijf-pondbiljet met een geschatte waarde van 50.000 pond. Het biljet komt van Graham Short, een micro-graveur die het voorzien heeft van een piepkleine afbeelding van Jane Austen. Eerder verspreidde Short al vier van dit soort biljetten – drie daarvan zijn inmiddels gevonden.

Graham Short bezocht vorige maand het Jane Austen Centre en direct gingen de geruchten dat hij daar een vijfde biljet had uitgegeven. Tegen de BBC heeft hij dit inmiddels ontkend en heeft hij laten weten het Centre een ingelijst exemplaar cadeau te willen doen. “It will be framed with glass on the back and the front so you can see through it”, zegt hij. Hij overhandigt het kostbare cadeau aan het Jane Austen Centre op 18 juli, de sterfdag van Jane Austen.

“We’re overwhelmed with the gift, which we hope will raise the centre’s profile. It’s particularly poignant it will be presented on her anniversary.”

David Lassman, woordvoerder Jane Austen Centre

Piepkleine Jane

Graham Short en zijn vijf-pondbiljetten werden eind vorig jaar wereldnieuws toen bekend werd dat de micro-graveur als een Willy Wonka vier biljetten met de afbeelding van Jane Austen had uitgegeven in Noord-Ierland, Schotland, Wales en Engeland. Inmiddels zijn drie biljetten gevonden. Het biljet dat Short in Engeland heeft uitgegeven is nog in omloop.

Hoe herken je een Short-biljet?

Mocht je binnenkort naar Groot-Brittannië gaan, onderwerp de vijf-pondbiljetten die je krijgt dan aan een nauwkeurig onderzoek. De afbeelding van Jane is weliswaar bij het juiste licht met het blote oog te spotten, maar om de details te zien is echt een microscoop nodig. Het is de moeite van onderzoek waard: volgens eerdere schattingen waren de biljetten 20.000 pond waard, inmiddels is dat gestegen naar 50.000 pond.