Goed nieuws en slecht nieuws voor wie niet kan wachten tot Jane Austen op het 10 pondbiljet verschijnt. Het goede nieuws is dat er onlangs 5 pondbiljetten zijn verschenen met de beeltenis van onze favoriete schrijfster. Het slechte nieuws: er zijn maar vier exemplaren gemaakt.

Micro-gravure

De vier biljetten zijn van de hand van micro-graveerder Graham Short die eerder van zich deed spreken toen hij het ‘Onze Vader’ op een speldenkopje wist te zetten. Nu heeft hij een microscopische afbeelding van Austen geëtst op reguliere biljetten die verder gewoon door de tronie van Winston Churchill worden opgeleukt. Bij elke afbeelding heeft hij een klassieke quote uit Emma, Pride and Prejudice en Mansfield Park toegevoegd. Het graveren kostte hem ongeveer 2 weken per biljet.

In omloop

De biljetten zijn afgelopen weekend in omloop gebracht in Schotland, Noord-Ierland, Engeland en Wales. De gelukkige vinder moet goed zijn best doen om Jane te ontdekken. De gouden gravering is wel met het blote oog te spotten, maar om de details te zien is echt een microscoop nodig.

20.000 pond of meer

Voor wie de biljetten wil zien kan beter eBay of veilingen in de gaten houden. Verwacht wordt dat de biljetten daar voor een meervoud van de nominale waarde zullen worden verkocht. Volgens eerste schattingen kan een exemplaar wel 20.000 of meer waard zijn. Ander werk van Short is bleek in het verleden tot 50.000 pond waard te zijn.

Hoe herken je Jane op het biljet?

In deze video zie je hoe jij Jane kunt herkennen op het 5-pondbiljet.

 

As we are sure you are now very aware, the £5 notes that Graham Short has engraved Jane Austen’s face and quotes on have now started to be distributed throughout Britain. So get checking them, you may be the lucky owner of one worth far more than the plastic it’s printed on!
This is a gift from us at the THH Gallery and the fantastic Graham Short to the public this Christmas!

Geplaatst door Tony Huggins-Haig Gallery op dinsdag 6 december 2016